Archive

Vargaslätten

Den här tiden på året längtar jag alltid galet mycket till grönskan åter börjar spira utanför min dörr. När solen skiner sätter jag mig på yttertrappan, sluter ögonen och drömmer mig bort till den skira våren eller blomstrande sommaren. Ikväll kom jag av någon anledning att tänka på när jag och min trädgårdsmästarklass hade förmånen att få besöka Vargaslätten i juli förra sommaren. Jag fann mina bilder från besöket och tänkte att ni också kunde få drömma er bort för en stund.

Lilium martagon – krollilja

Vargaslätten är en trädgård som ligger i Simlångsdalen i södra Halland. Den anlades 1917 av arkitekten Sigfrid Ericson och hans hustru Ruth och sedermera såldes den 1954 till en annan intresserad ägare, Gunnar O Westerberg, som anställde trädgårdsmästaren Nils-Olof Nilsson som har arbetat för att bevara trädgården. Vargaslätten är fortfarande privat och inte öppen för allmänheten så att få komma dit var något alldeles speciellt.

Jag minns hur regnet öste ned i stort sätt hela dagen men det gjorde ingenting. Vi alla glömde fort bort regnet, trädgården tog all vår uppmärksamhet. Vilken fantastisk trädgård! Det var snarare så att regnet förstärkte trädgårdens egenskaper. Till synes kunde trädgården till en början uppfattas som en vanlig modell större glänta med olika mossor och bräken på marken och en lite damm med näckrosor och skunkkallor som omgärdades med gran, diverse lövträd och en och annan rhododendron men ganska snart upptäckte man dess enorma artrikedom och tanke bakom. Det är omöjligt att beskriva denna trädgård, den måste besökas, men jag känner mig glad över att den ha fått förbli privat och bevaras i sitt utmärkta skick.

Archive

Pyjamasen är min arbetskostym

Sedan jag avslutade min trädgårdsmästarutbildning i Göteborg och flyttade till Stockholm har det varit många som frågat vad jag egentligen arbetar med. Ja, jag skrev aldrig och berättade det för er här på Septemberbacken. Lilla jag, Frida från norra Skånes skogar, ska bli lärarinna. Sedan slutet av november har jag varit anställd av min gamla gymnasieskola, Hvilan Utbildning, som har sitt säte i Åkarp mellan Malmö och Lund. Hvilan Utbildning bedriver uppdragsutbildningar, yrkeshögskoleutbildningar, gymnasieutbildningar, kortare kurser och nu även arbetsmarknadsutbildningar inom trädgård. Det är just det där sist nämnda, arbetsmarknadsutbildningar inom trädgård, som jag hjälper till att starta upp, fast i Stockholm. På måndag börjar kursdeltagarnas första skoldag och jag som lärare är nog lika nervös och förväntansfull som de är. Oj vad jag får lära mig mycket under varje dag på jobbet! Lägga scheman, planera kursupplägg och lektioner, se över studielitteratur och beställa, ordna praktikplatser och studiebesök, kontaktknytande och mötessittande, tedrickande och långa arbetsdagar. Men idag arbetar jag hemifrån så dagens arbetskostym är min pyjamas. Pyjamasmys på jobbet!

Archive

Sommarkänslor

Jag bäddar min säng med blommiga lakan i alla dess färger och öppnar fönstret för att kunna känna den friska luften tränga sig in i rummet.

Ur min dators högtalare spelas låtar jag kopplar ihop med sommar, festivaler och fina stunder med vänner.

Jag saknar de fina sommarregnen och de soliga dagarna då jag bränner mig på näsan och axlarna.

Jag saknar det hårda trädgårdsarbetet som övergår i lycka över de primörer man under hela året sedan får njuta av.

Jag saknar att kunna springa runt i en frodig grön skog eller ligga på en gräsmatta och dela en rädisa med mina hundar.

Jag drömmer mig tillbaka till de sena ljumma sommarkvällarna, dagarna då jag cyklar och badar, springer barfota i gräset eller går längst en grusväg och plockar en bukett med hundkäx och tjärblomster. Idag har jag sommarkänslor!

Archive

Mars för ett år sedan

…hade jag fått mina glasögon och fick sänka skärpan i alla mina bilder jag hade redigerat…

…fann jag de första vitsipporna under en promenad i skogen med min hund…

…hade de första knopparna börjat spricka nere i Skåne…

…släkte jag alla lamporna hemma och uppmärksammade Earth Hour

…fann jag i trädgården både persiljerot och purjolök som klarat vintern…

…började den fina trädgårdssäsongen med förkultivering av växter, beskärningslektioner i skolan och möte med John Taylor i Malmö Slottspark angående en trädgård jag och min klass skulle tävla med i Malmö Garden Show (vilken vi vann). Vad gjorde ni för ett år sedan?

Archive

På marknivå

Nu har skolan och en ny termin åter igen börjat. I lördags kände jag ingen större längtan efter att åka tillbaka till Biskops-Arnö då jag så gärna hade velat vara hemma en dag till för att hinna göra det där sista tillsammans med familjen och hundarna innan det skulle dröja ett par månader innan jag fick se de igen. När söndag morgon kom och det var dags att sätta sig på tåget uppåt försvann dock denna känsla och övergick till en längtan efter vänner, lugnet på ön, lektionerna och allt pianospelande.

Mer eller minder varje dag under julledigheten har jag tillbringat ett antal timmar på golvet bland alla dammråttor och hos mina saknade fyrbenta vänner. Vi har lekt kurragömma, somnat på fårskinnsfällen framför kaminen, gått långa skogspromenader och delat på en lakritsbit. Om två månader ses vi igen Chester och Melwin!

Archive

Hemma bland vardagens göromål

Att packa tycker jag inte är så värst roligt och jag gör det gärna tio minuter innan man ska åka, men att packa upp är nog ännu tråkigare. Just nu håller jag på att packa upp min resväska från de lediga dagarna på Gran Canaria samt att städa mitt rum. I min fönsterkarm har för tillfälligt ett halvt dussin flugor flyttat in emedan jag varit på semester och nu släpper jag ut de genom fönstret och ut i Skånes snöfattiga landskap. Jag bäddar med rena lakan i sängen och sätter in mina böcker i bokhyllan som sedan höstlovet har blivit liggandes i travar på mitt skrivbord. När jag går förbi min keyboard, min gitarr eller mitt dragspel spelar jag några toner allt för att dra ut lite på den tråkiga städningen. Nej skärpning Frida! Nu skruvar vi upp musiken, plockar undan de sista tingen på golvet och dammsuger upp dammråttorna under sängen.

Archive

Helan och halvan

      

Idag känner jag mig lite halv. Jag saknar min lilla Melwin, min fina hund, min andra halva. Två veckor är det kvar till höstlovet och då ska jag få träffa honom igen. Då ska vi tillsammans ut och gå långa skogspromenader, hoppa över stock och sten, leka kurragömma i täta snår och sitta och spana på rådjur och fåglar. Vi ska ligga på fårskinnsfällen framför kaminen och se på elden som brinner stilla och fyller oss med värme. Vi ska sitta bredvid varandra i soffan och dela på en ostsmörgås eller en lakritsbit. Bortsätt från detta kommer även din valpiga sida att bita mig i fingrarna lite fint, du kommer vilja busa hela dagen trots att jag vill sitta och läsa en bok utan en hund som hänger över mig, du kommer att springa in i huset med smutsiga tassar då du inte har tålamod till att vänta på tasstorkningen och du kommer att gå in i köket när det vankas mat på spisen trots att du inte får vara där. Snart ses vi allt, min fina Melwin.

Bilderna ovan togs denna sommar under midsommarafton.

Archive

Minnen kan ingen ta ifrån en

Förra veckan kunde jag verka glad men innerst inne kände jag mig förvirrad, ofokuserad och känslosam. Varje dag tänkte jag på min förra hund, Limerick, och jag kunde känna att det fanns något tungt inom mig. Varför fick jag upp så många bilder och minnen med honom just den veckan? Det var ett bra tag sedan han dog och jag har accepterat det ganska bra nu. Först på fredagen kom jag på att det var i fredags för ett år sedan han dog och idag för ett år sedan jag fick veta det. Så många minnen kom tillbaka och under hela resan hem till Skåne satt jag tänkte på de fina minnen jag fick med min fyrbenta vän. Här är de ord jag skrev på Septemberbacken någon dag efter händelsen då jag hade samlat lite kraft till att berätta för er. Bilderna ovan och nedan togs någon dag innan han dog är de sista bilderna jag har med honom. Jag saknar dig fortfarande Limerick!