Archive

Äntligen lite regn

261C6521

Man vill inte beklaga sig över värmen. Det är förvisso kämpigt att arbeta fysiskt en hel arbetsdag i full sol, stråhatten och bomullsskjortan är på varje dag som skydd mot solen, men belöningen får man när man kommer hem. Kvällarna är magiska. Ljumma, knappt någon vind, bad i havet varje kväll och sedan en kopp te i trädgården emedan solen går ned. Jag njuter så. Men det börjar bli torrt och bevattningsförbud överallt, djur och natur börjar se törstiga ut. Så plötsligt kom lite regn. Min kollega Josua och jag blev ordentligt blöta av regnet under måndagens arbetsdag men vi båda två stod där i regnet lyckliga – äntligen lite regn! Oj vad det behövdes. Och i tisdags fortsatte det att regna. Jag tog ett bad i havet utanför min stuga på kvällen i ösregnet. Det var tomt på stranden.

Archive

En vän på fyra hjul

11032018-261C5474

Nu kommer det… en bild på min nya bil, min första bil! Ett steg till in i vuxenvärlden. Vågar man säga att man skaffat bil när man arbetat på miljöförvaltningen? Ja det vågar man, för bor man på landsbygden och har kämpat med långa restider med kollektivtrafiken i många år känns det okej att göra det. En liten rar Volkswagen Golf blev det. ”Vad är det första du ska göra när du har fått din bil?” fick jag som fråga av min mor. ”Då ska jag åka och veckohandla på 40 minuter istället för två timmar. Sedan ska jag köra matkassarna hem till dörren istället för att kånka dem längs med landsvägen från busshållplatsen till min stuga och slippa stanna och gråta en stund på grund av att den tunga packningen tagit min sista ork efter en kämpig studie- och arbetsdag”. Ungefär så svarade jag min mor. Det känns så oerhört lyxigt att ha bil, så enkelt många saker i mitt liv blev. Nu kan jag ut och fotografera på andra platser än där bussen eller tåget stannar. Jag kan åka till handelsträdgården och köpa en säck jord för att plantera om mina krukväxter. När jag gick i matbutiken och veckohandlade kom jag på mig själv att tänka ”nu måste jag passa på att handla detta och detta, nu när jag har bil”. Jag stannade upp och påminde mig själv om att bilen på parkeringen är min, skrattade åt mig själv och tänkte sedan att det är ju trots allt ett bra sätt att tänka på för att inte behöva köra mer än nödvändigt.

Jag har valt att leasa bil. Detta pga att jag är beroende av bil för att kunna ta mig till mitt arbete. Jag är timanställd och skulle jag ha köpt en begagnad bil som löper större risk att krångla skulle jag tappa minst en arbetsdags lön om bilen lade av. Jag kan inget om bilar, det är bara att erkänna. Jag anser mig själv vara hyfsat händig så enklare praktiska ting kring bilar lär jag mig gärna men att spara in pengar genom att köpa en gammal bil känns dumt när jag har mer kunskaper och intresse kring annat och kan därmed spara in pengarna där istället. En annan anledning till att jag valt att leasa är att jag på sikt skulle vilja ha ett miljövänligare alternativ t.ex. en elbil, men de är fortfarande dyra och det händer otroligt mycket på den marknaden just nu och kommer så fortsätta att göra. När mitt leasingavtal går ut ser nog marknaden helt annorlunda ut. Lilla My, spöket Laban och Raynaud är förslag på bilnamn jag fått – vad tycker ni att den ska heta? En bil måste ha ett namn.

Foto: Nicklas Bergström

Archive

Bitande kyla

02032018-261C5431

Kylan håller ett stadigt grepp om vårt land just nu. Jag känner hur det drar genom fönstren och från golven. Jag har täckt golven med trasmattor och mina ulltofflor lämnar jag inte en sekund. Jag dricker te i mängder och kryper in i ullpläden. I veckan frös det i vattenledningarna men det har löst sig nu. Isen har börjat lägga sig på vattnet i viken utanför min stuga där det är något bräckt vatten och i onsdags åkte en man långfärdsskridskor. Jag blev inspirerad av mannen som for fram på isen i de friska havsvindarna och gav mig ut en stund i kylan på en promenad. För en stund kände jag att jag levde och ganska snart satt jag inomhus igen i mina ulltofflor och med tekoppen i handen. Ibland är det befogat att stanna inomhus.

Archive

Kloka ord på posten

28022018-261C5327

Tack så himla mycket för era peppande ord på Facebook, Instagram och här på bloggen efter mitt inlägg om mitt examensarbete – att ni var så många som var nyfikna på vad det är vi studerar i Norge, det får mig att spritta av lycka. Igår landade detta vykort i min brevlåda. Det är från min gamla klasskamrat och bästa vän Emma och hennes katt Knut. Så kloka ord – att ha skoj även under pressade situationer får man icke glömma. Och ett kort med Mamma-Mu och kråkan som åker kälke – utöver att Sven Nordqvist är en av mina favoritillustratörer får det ju en att bara vilja ut i snön utanför dörren omgående. Tack Emma och alla ni andra!

28022018-261C5340

Archive

Hurra för min bror!

030713-94290

Hurra hurra, idag är det min storebrors dag! Stort grattis på din födelsedag Johan. Min fina bror, vad jag tycker om dig. Du har alltid gått din egna väg, gör det du känner för och tar saker och ting på ett sådant där lagom avslappnat vis – egenskaper jag ser upp till. På dessa bilder var vi inte gamla. Länge var jag längre än dig men efter nionde klass växte du om under en sommar. Ha en underbar dag så hörs och ses vi snart.

Barn metar vid stenbro, Laxbromölla

Archive

Strand av skiffer

14012017-_D5B2095

Lördag. Följer stranden utanför min stuga. Hoppar på klipporna. Tvärar genom en skog. Finner en märklig strand. Ingen sand. Inga klippor. Skiffer i alla dess storlekar. Minusgrader. Grått men även grått har många nyanser. Den låga vintersolen börjar lägga sitt rosa ljus över landskapet. På stranden har någon byggt torn. Bygger ett eget torn. Tornen, den steniga stranden, havet, det dramatiska landskapet – det känns nästa som Gotland. En västkustsk variant av Gotland. Vackert. Fryser. Går hem och äter chokladkaka.

~ lördagen den 14 januari 2017

14012017-_D5B2047 14012017-_D5B2072 14012017-_D5B2057

Bilder på mig: Nicklas Bergström

Archive

Jullov

16122016-_d5b0945

Vet ni vad? Nu har jag jullov!!! Oj vad det är efterlängtat. Äntligen. Ja jullov ska jag ha, inte semester. Jullov låter mycket mysigare tycker jag och det är ett ord förknippat med den värme, kärlek och lycka man kände när man var liten när man blev fri från skolan. I morgon bitti lämnar jag Norge för denna gång och åker vidare till Røros och sedan till Funäsdalen och Bruksvallarna. Jag hoppas att ni vill följa med på ett hörn. Kameran min är med och äntligen ska det bli tid till lite mer bilder här på Septemberbacken. Trevlig helg allihopa!

16122016-_d5b0944

stickad tröja ~ andrahand  ❧  yllekjol ~ andrahand  ❧  mössa ~ Östergötlands ullspinneri  ❧  snörkängor ~ Pike Brothers

Archive

Åter till Göteborg

img_1266

Ibland kommer man till stunder i sitt liv då något plötsligt får en att stanna upp och tänka på sin tillvaro i livet och vad man värderar i sitt liv. En sådan stund var för mig vid årsskiftet och vårvintern detta året då jag var nära att ta slut på all den ork jag hade. Tack och lov gjorde rädslan som infann sig inom mig när jag inte längre kände igen mig själv, att jag bröt i tid. Jag blev rädd för mig själv när inspirationen och kreativitet försvann, när jag blev arg och irriterad på småsaker och personer i min omgivning som jag aldrig annars skulle ha blivit, när orken endast räckte till de basala sakerna i vardagen en dag i taget, när huvudet inte längre orkade med dagens intryck och tankar, när tårarna rann oavbrutet. Jag sade upp mig från mitt dåvarande arbete, ägnade mig mer åt de saker som gav mig glädje i livet så som familjen, yogan, målandet och musicerandet och tillät mig ta en dag i taget utan höga krav på mig själv.

Mitt liv vände och blev bra. Lusten till saker och ting i ens liv kom tillbaka. Glädjen och skrattet. Men under detta år hände fler saker som fick mig att åter igen stanna upp och tänka på vad som ger mig värme i mitt liv, så nu i november har jag bestämt mig för att lämna Stockholm bakom mig och flytta tillbaka till västkusten och Göteborg. Jag kommer att sakna mina kolleger och arbetsdagar i Stockholm, ni är fantastiska Anna, Hanna och alla ni andra som hoppat in när det behövts förstärkning. Jag kommer att sakna mina dansvänner på Balettakademien. Jag kommer att sakna mitt lilla Pettson-hus, som min vän Emma kallar det. Men när man känner så starkt att man inte kommer till ro på en plats och känner en längtan till en annan, när arbetet är det bästa som händer en om dagarna, när en ensamhet infinner sig om kvällar och helger, när en längtan efter sina nära och kära ständigt finns där – då är det en röst inom mig som ber mig att ta ett steg vidare i livet. Den 12 november flyttas alla mina ting till min nya stuga utanför Kungälv och sista helgen i november lämnar jag hufvudstaden bakom mig. När jag berättade för några av mina vänner i Göteborg med omnejd att jag skulle flytta tillbaka möttes jag av sådan värme och glädje. Det gör mig rörd. Så fina människor ni är. Ovan är en bild på den stuga jag ska flytta till. Precis vid vattnet och jag drömmer mig bort till dagen då jag ska få vakna till havets brus. Vinterbilderna är tagna precis utanför stugan i februari i år.

19022016-_mg_7800 19022016-_mg_7795 19022016-_mg_7716 19022016-_mg_7687