Trädgårdsdag och öppna trädgårdar

      

Som jag nämn tidigare gjorde jag en örtagård som mitt projektarbete under sista året på gymnasiet. En del av mitt material så som ritningar, växtlistor, skötselplan mm skickade jag till en trädgårdsingenjör jag fått kontakt med för att få en kommentar på mitt arbete. Yvonne Henriksson (Trädgårdsinspiration LIR) som trädgårdsingenjören hette skickade tillbaka ett gediget omdöme till mig och under projektets gång har det varit henne jag växlat ord med. För att få ett fint avslut på detta samarbete med mitt projektarbete bjöd jag i lördags med Yvonne på en dagsutflykt. Här finner ni några bilder jag tog i hennes trädgård för något år sedan.

Vid nio på förmiddagen kom Yvonne hem till mig. Denna underbara människa hade med sig en flaska hemgjord saft av temynta samt en bukett med blommor från hennes trädgård till mig. Väldans massa tack! Vi kikade på det färdiga resultatet av min örtagård och talade massvis om trädgård. Sedan lämnade Yvonne, jag och min mamma lilla Skåneland och begav oss till Blekinge, Sölvesborg närmare bestämt, där det denna dag skulle vara trädgårdsdag. Sylt, bröd, blommor, buskar, kryddor, böcker, föreläsningar, trädgårdskonst… ja allt fanns där och i lagom mängd.

Vi började med en fika som vi tagit med hemifrån. Ciabattabröd med egenodlad sallad och dill, soltorkade tomater, ost och lufttorkad skinka.

Sedan hade vill fullt med energi till att gå och kika på allt som såldes och få ny inspiration. Bland böckerna fastnade vi ett tag och jag likaså vid ett bord där de sålde så galet fina tyger. Det var som gamla tapeter eller vävda tyger fast tryckta på ett kraftigt och fint tyg. Dyrt var det förstås men inspirerande att bara kika på.

Trädgårdsdagen ägde rum vid slottet i Sölvesborg, en vacker plats med utsikt över vattnet. Innergården vimlade av folk och stämningen var på topp.

Vi gick även längst strandpromenaden i Sölvesborg för att titta på de frodiga och fina rabatterna med temat ”de fyra årstiderna”. Mycket fin plantering må jag säga.

Sedan åkte vi till en öppen trädgård inne bland villakvarteren i Sölvesborg. Detta var nog en av de finaste trädgårdarna jag någonsin besökt. Det var inte direkt prunkande blommande rabatter i en härlig färgprakt utan en enkel insynsskyddad trädgård med lummiga rum. Den var så fin i all sin enkelhet. Stort tack Anders och Gunilla för att man fick komma in och kika i er idyll. Huset var ett stort gammalt som renoverats och där Gunilla själv vuxit upp. Då vårt intresse för huset och trädgården var stort fick vi till och med en privat visning i deras hus. Vi kände oss verkligen hedrade.

Trädgården var hopplös så till vida att om man gick på gatan kunde man se rakt ned i trädgården. Detta problem hade Anders och Gunilla löst fint genom att bilda rum och tak i trädgården med hjälp av buskar och träd. Det röda planket i tomtkanten var en fin kontrast till all frodig grönska. Längst ned i trädgården låg ett underbart litet lusthus, vid husets fasad ut mot gatan växte en vildhortensia som blommade vackert i vitt och lime och bakom en grind fann man en en andra del av trädgården med fruktträd, blommor och kryddor.

Stod man på deras terass och kikade ned mot trädgården såg man bara en frodig grönska och man befann sig i en alldeles lagom höjd för att nå körsbärsträdets frukt. Jag måste också visa en bild på de söta krokodiler jag fann vid terassens nedre kant. Så söta!

Efter besöket hos Anders och Gunilla åkte vi vidare öster ut mot Hällevik. Där fanns ytterligare en fin trädgård som denna dag var öppen för besökare. Det som var spännande med denna trädgård var att det var en gammal fisketom, en så kallad garntomt, som var lång och smal för att man en gång i tiden skulle kunna torka sina garn. Både för mig som är intresserad av trädgård och design och för Yvonne som arbetar med det dagligen var det roligt att se hur man kunde få denna ganska hopplösa långa smala trädgård till att bli något bra. Det som gjorde hela trädgården var nog att de hade delat in den i tre delar. Mellan varje del var det en häck och på detta vis fick man tre fina rum med olika ”teman” och ändamål. Rummet närmast huset var den så kallade grusgården där det fanns fina rabatter och sittplatser. Rum två var köksgården och rum tre fruktgården. Tack för en fin visning även här!

Efter all inspiration och ny kunskap började vi nog alla tre känna oss ganska nöjda med dagen. Vi bestämde oss då för att åka tillbaka till Sölvesborg för att finna en restaurang att äta på. När vi var mätta och belåtna gav vi oss åter igen hem till Skåne.

Nedan är ett galleri med några av dagens bilder. Klicka på de så får ni upp dem större. Jag har lagt en bild på en orange skylt där det står ”öppen trädgård” mellan de trädgårdar vi besökte så ni enkelt ska kunna urskilja vilka bilder som tillhör vilken trädgård.

Posted in Fotografier, På besök borta, Trädgården. RSS 2.0 feed.

One Response to Trädgårdsdag och öppna trädgårdar

 1. Yvonne Henriksson says:

  Bästa Frida!
  Så fint i ord och bild du har beskrivit vår dag! Du har fått med allt. Jag tackar också och ser fram emot mer samarbete!
  Kramar
  Yvonne
  Trädgårdsinspiration LIR

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *