Storstadsliv

      

Nu har snart sista dagen här i Budapest nått sitt slut. Idag har jag och mamma vandrat väldans långt, sett massvis med fina saker, funnit andrahandsbutiker och fått njuta av en dag med höstens varma sol och kyligt friska luft. Bilder från dagen får vänta tills i morgon men nedan är lite från gårdagen och söndagen.

Några kanske undrar varför jag är i Budapest. Jo, för ungefär ett år sedan hade jag väldigt mycket omkring mig och var själv rätt förvirrad i livet. Jag bestämde mig för att spara lite pengar varje månad, ibland någon tusenlapp och ibland bara några kronor. Det fick bli vad jag hade råd till helt enkelt. Vad jag skulle göra för de här pengarna visste jag inte men jag visste att jag ville åka iväg, bort från vardagen, och bara göra det jag ville. I slutet av sommaren detta året hade jag sparat en hel del pengar och frågade min mamma om hon ville åka med. Hon och jag är väldans lika och vi behövde båda två komma iväg. I höstas bokade vi en resa till Budapest och där är vi nu. Egentligen hade vi pratat om ett par dagar på ett spa i Sverige men då det kostade lika mycket som fem dagar i Budapest inklusive resa, boende, frukost och spabehandlingar blev valet lätt.

I söndags var första heldagen för oss här i Budapest. Vi fortsatte vårt utforskande av de vackra gatorna och de roliga butikerna. Vi kikade in i St. Stephen’s Basilica (en stor katedral). Dess utsmyckningar, storlek och tyngd fick mig att känna hur små vi människor är och det blev nästan lite förtryck. Trots detta var det en galet fin katedral och så mäktig att gå in i. Takmålningarna, väggarna i marmor, detaljer täckta med bladguld, den enorma orgeln och statyerna.

När vi hade gått ytterligare en bit kom vi fram till riksdagshuset. Vilken galet fin byggnad som nästan kändes sagolik men mitt emot fann jag något som var något mer intressant, nämligen utställningen World Press Photo. Tänk att vi skulle vara i Budapest just precis när utställningen kommit dit. Det var gripande och dokumentativa fotografier som gav mig många nya synsätt på verkligheten. Jag önskar att jag kunde dela med mig några av bilderna här men det kan jag dessvärre inte. Gå in på deras hemsida här så kan ni se några av bilderna. Även tre svenska bildjournalister hade fått pris; härligt!

På kvällen på lördagen hade vi bokat biljetter till operan Figgaros Bröllop komponerad av Mozart. Vi fick sitta på en sådan liten balkong man ser i filmer, med räcke som var förgyllt i guld och röda draperier i röd sammet. En liten balkong med spegel, hatthängare, tre stolar och finfin utsikt över salongen och scenen. Det kändes som om man klev bakåt i tiden och kastades in i en verklighet som inte tillhör min vardag. Mozarts vackra musik spred sig i salongen och jag njöt. Från balkongen hade jag inte endast bra utsikt över scenen utan även över orkesterdiket. Jag såg nog lika mycket på operan som på orkestern. Åh vad vackert det är och åh vad jag vill vara med att skapa denna musik! Så fint det är att man fortfarande kan spela den musik som skrevs för väldans länge sedan. Nere i orkesterdiket stod även en gammal spinett målad i blågrått och med vackra målningar som de spelade på emellanåt och jag hade så gärna velat spela några toner jag med.

Söndagen blev en kulturdag och igår blev det en välmåendedag. På förmiddagen igår besökte vi saluhallen och jag inhandlade ett vackert handmålat hårspänne, en sjal och massvis med torkad frukt. Torkade surkörsbär är mina favoriter och där efter tranbären. På eftermiddagen gick vi till Gellert, ett spa, bad och hotell ett stenkast från vårt hotell. Vilket finfint badhus! Men det var rum, korridorer och dörrar över allt och hade det inte varit för att vi hade bokat två spabehandlingar och där med fick en guide, hade jag nog gått vilse. När vi bokade två behandlingar blev samtlig personal förvånade. Det frågades oss ett par gånger om vi verkligen orkade två behandlingar var, men det var vi säkra på att vi ville ha. Är det bara i Sverige som det är väldigt vanligt att man gör ett par tre behandlingar på en dag om man åker på spa? Innan vi skulle få våra behandlingar satt vi i en basäng utomhus med 36 grader i vattnet. Det var ungefär som att ligga under det varma täcket i sängen och ha fönstret öppet och andas in den kalla friska luften. Mycket bättre än den skarpa doft av klor som annars brukar bli i badhus. Vid halv två var det dags för första behandlingen och det var vanlig klassisk massage. Mellan behandlingarna åt vi en smörgås och lite torkad frukt från saluhallen. Den andra behandlingen vi fick var med varma lavastenar. För att vi skulle hitta till de olika platserna i byggnaden hade vi som sagt fått en guide. Det kändes verkligen lyx när någon efter behandlingen mötte upp oss och visade oss vidare till nästa plats vi skulle till.

På kvällen, möra och harmoniska, gick vi till St. Stephen’s Basilica igen men denna gång för att lyssna på en konsert med orgel och violincello. Klassiska kända stycken i denna mäktiga lokal. Jag slöt mina ögon där jag satt på de gamla träbänkarna och njöt av musiken. Viket fint avslut på denna dag.

Jag måste förresten även berätta att det snöade när jag vaknade i måndags. Så fiiiiiint! Tyvärr blev inte snön liggandes och idag blev det istället en sådan där solig och fin dag då man kunde gå i bara ylletröja utan att frysa.

Posted in Fotografier, På besök borta. RSS 2.0 feed.

2 Responses to Storstadsliv

 1. fia says:

  Fantastiskt fina bilder. Jag har också varit sugen på besöka Budapest.
  Har du smakat på budabakelserna?
  kram
  Fia

 2. Madeleine says:

  Budapest verkar underbart :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *