Skördemarknad och förvaring

Fredag till söndag denna vecka är det skördemarknad hos Mandelmanns Trädgårdar, ett måste att besöka om ni är i Skåne i helgen. Den ekologiska gården är belägen i Rörum på underbart vackra Österlen. Tyvärr kan jag inte själv åka dit även om jag så gärna skulle vilja. Jag får istället läsa deras ganska nyutgivna bok Självhushållning På Djupadal, vilken jag redan läst ett par gånger och varmt kan rekommendera.

Jag vill även passa på att tipsa om en endagskurs den 26 oktober, troligen i Höör-trakten. Det är Matthias Krauss, som driver företaget Ekosam, som arrangerar olika kurser med olika teman i ekologisk odling cirka en gång i månaden. Kompost och jord, pilflätning, perennrabatter, beskärning, ört- och köksträdgård och förkultivering är exempel på himla intressanta teman han har. Denna gång är det tema ”förvaring och förädling”, om hur du på bästa sätt förvarar din skörd. Just denna bit finner jag extra intressant och självklart ska jag vara med. Vill ni också det är det bara att kika in på hans hemsida och anmäla er.

Ursäkta att alla mina tips är nere i Skåne men det är mina hemtrakter och den plats jag känner till mycket av det som händer. Har ni något ni vill rekommendera så blir jag himla glad. Böcker, platser, marknader, kurser, föreläsningar, trädgård, konst, dans, musik, yoga, fotografi, i Skåne, i Göteborg, i Stockholm, i Luleå… ja allt är välkommet.

Posted in På besök borta. RSS 2.0 feed.

3 Responses to Skördemarknad och förvaring

 1. steven says:

  Organic horticulture is extremely interesting. I love the idea of companion planting. It is fascinating to learn how plants like borago officinalis can increase the yield of strawberries, or how planting digitalis around apple trees improves the keeping quality of the fruit, it is also incredibly useful to know that tagetes patula discourages a large number garden pests.

 2. Lollo says:

  Very interesting! I only knew about tagetes. Next year I´ll plant borago officinalis (swedish-gurkört) beside my strawberries.
  Do you have any good advice how to keep deer away from my kitchen garden?

 3. steven says:

  I think deers hate strong smelling plants like mentha, nepeta and lavandula, so maybe planting them at the edge of the garden might put them off. They also hate dogs, so perhaps you could borrow an irish setter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *