Förtidsmamma

I helgen fick jag på kort varsel åka hem till Skåne för ett modelljobb. Min pappa arbetar som fotograf vilket har gjort att jag och min bror har vuxit upp med en kamera ständigt närvarande. Att få stanna upp när man precis ska till att bita i smörgåsen när man sitter på en stubbe vid skogssjön eller cykla på den där grusvägen några gånger fram och tillbaka för att min pappa skulle fånga ögonblicket med kameran, är en del av mina barndomsminnen. Dessa bilder, som på den tiden fortfarande var diabilder, visade sedan pappa på en filmduk i vårt vardagsrum. Hela familjen satt i soffan, rummet var nedsläckt, vacker bildspelsmusik kom från högtalarna och på hyllan ovanför soffan brusade projektorns fläkt och med ett speciellt klick bläddrades en ny diabild fram. När man gick förbi en turistbyrå eller ett ställ med broschyrer om Skåne syntes flertalet bilder på mig och min bror. Idag finner jag det roligt att så mycket bildmaterial finns från min uppväxt och jag känner även en tacksamhet över alla de platser och äventyr vi fick uppleva.

När jag och min bror blev lite äldre fastnade vi inte lika ofta på bild. Denna helg var nog den första sedan dess som min pappa åter igen frågade mig om jag ville ställa upp som modell. Hade det handlat om en modefotografering hade jag nog tackat nej på grund av att jag inte känner mig bekväm inom denna bransch, men en lifestylefotografering finner jag både något mysigt och roligt med trots att det även där är bilder som ska sälja och den där ”falska fasaden” finns. Positivt eller ej men jag vill gärna vara med, genom att samarbeta med fotografen, att påverka bilderna, komma med idéer och vara med och skapa.

Vad var det nu för modelljobb jag fick hjälpa min pappa med? Jo jag fick vara, enligt min mening, förtidsmamma för ett par dagar. Att ta på sig mysiga stickade vinterkläder och ge sig ut i ett Skåne i vinterskrud tillsammans med hund och barnvagn, var en märklig situation att hamna i. Det var som att spela drama, ett roligt drama. Materialet som blev av dessa dagar ska bli en reklamfilm åt barnvagnsfabrikören Emmaljunga, ett företag som står för säkerhet, design och funktion, tillverkar fortfarande alla sina barnvagnar i Sverige och är ett känt begrepp inom barnvagnsbranschen på världsmarknaden. När jag ändå berättar om Emmaljungas barnvagnar måste jag berätta om min stolthet över min mamma som fick rita ett mönster till ett tyg som skulle användas på en av Emmaljungas barnvagnar, en vagn som var med i senaste säsongen av humorserien Solsidan på tv4. Denna vagn med detta tyg finns nu i Emmaljungas sortiment. Tänk vad roligt att få rita mönster till tyg, tapeter och allt där till! En dröm för illustratören!

Det som filmades under denna helg kommer jag att länka till när det kommer ut på Emmaljungas hemsida. Så länge får ni hålla till godo med lite bilder min mamma tog med min kamera emedan jag arbetade. Dessa dagar denna helg snöade det, var blåsigt och himla kallt även om det inte syns på bilderna. Några av bilderna på Hovdala, den plats där vi filmade, har jag tagit själv.

      

Posted in Mina arbetsdagar. RSS 2.0 feed.

3 Responses to Förtidsmamma

  1. Ann-Kristin says:

    Ja, det gäller att passa på när det blir snö här! Tack för att du/ni delade med er, jättefina bilder! Och ja, det ska bli kul om man får se dig sedan på bild med vagn och hund!

  2. Karin-Anita says:

    Jättefina bilder. Så fick vovven vara med ännu än gång i katalogkartoteket, ett kärt minne längre fram i tiden.

  3. steven says:

    If gardening doesn’t work out I’m sure you would make a very beautiful model.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *