Bokhyllan säger mer än tusen ord

När man kommer hem till någon finner jag det roligt att kika bland hans eller hennes bokhyllor, inte bara för att jag har ett stort intresse av böcker utan även för att bokhyllans innehåll kan säga så mycket om personen i fråga. Dessa hyllor fylls med personliga intressen, minnen eller bara böcker man tycker om utan någon direkt anledning. Denna tid på året är en av höjdpunkterna tycker jag. Det är bokrea i var och varannan butik. När jag idag stod med famnen full med böcker ställde sig en äldre dam bredvid mig med lika många böcker i famnen. Hon log åt mig och sa ”böcker är en vardagslyx man kan få unna sig” och jag håller verkligen med henne. Vad är det med böcker som är så fascinerande?

Denna gång fick min boksamling nytt sällskap i form av trädgårdsböcker, hälsoböcker, barnböcker med underbara målningar, designböcker och en och annan skönlitterär bok.

Jag är tjugo år och har ännu inte lämnat barnböckerna och så kommer det nog förbli resten av mitt liv. På bokrean fann jag en bok med Tove Janssons underbara målningar och illustrationer.

Jag fann även en bok full med mönster av William Morris, denna fantastiska brittiska konstnär och formgivare. Hans idéer låg till grund för den brittiska Arts and Crafts-rörelsen och hans mönster i jugendstil tillverkas än idag. Denna bok kommer jag att titta mycket i.

En av trädgårdsböckerna jag köpte var en bok om trädgårdsterapi som är skriven utifrån hur de arbetar i Alnarps rehabiliteringsträdgård, den plats där jag har arbetat några av mina sommararbetsdagar i Alnarp. Jag har läst boken flera gånger men till min förtvivlan har det varit min mammas bok och på nätbokhandlarna har den varit slutsåld. Nu fanns den på bokrean och gissa om jag blev glad.

Posted in Husliga ting och design, På besök borta, Teckningar och målningar, Trädgården. RSS 2.0 feed.

4 Responses to Bokhyllan säger mer än tusen ord

 1. Anna says:

  Haha jag är precis likadan! Går alltid och rotar i folks bokhyllor ;) det säger enormt mycket om personen. Själv har jag typ bara biografier av mördare och annat läskigt uppblandat med alla träsgårdsböcker jag kan hitta och gärna gamla klassiker man hittar på loppis. Undra vad det säger om mig haha? :) KRAM

 2. steven says:

  I think perhaps you may get lost in my spare room. I have so many books that some of them have to sit on the floor. I have books covering a variety of subjects, cookery, sport, astrology, wildlife, war history, travel, agriculture, languages and of course horticulture.

 3. Louise Persson says:

  Jag har också varit på bokrean. Livsfarligt…kommer alltid hem med fler böcker än vad jag tänkt mig. Och bokhyllan är överfull och lite till!!! Tänker att det vore fint om fler la sina utlästa böcker lite överallt på offentliga platser. Miljöer som väntrum, caféer, restauranger, hotellfoajéer och varför inte pizzerior skulle kunna ha en bokhylla permanent stående i ett hörn för de som vill ha eller vill vill lämna en bok. Allt för att sprida ännu mer läslust! Ska vi skapa en trend tillsammans?

 4. Subhadra says:

  Åh vad fina böcker du fyndat!! William Morris är också en av mina favoriter som du säkert redan vet. :) Och Tove Jansson!!
  Tycker det är så kul när man är på besök hos någon och få titta i bokhyllan…som du säger så avslöjar det ju mycket av vad det är för person. Fast jag har ett märkligt beteende av att samla på mig faktaböcker om ämnen jag är intresserad av, men sällan läser jag ut dem helt utan bläddrar bara igenom dem någon gång.. en del av glädjen är att alltid få ha dem tillhands i sin bokhylla…borde ordna en semester där jag bara läser alla böcker jag samlat på mig. ;)
  När jag var och hälsade på farfar i Tyskland så såg jag ett bokskåp på ett torg där vem som helst kunde lämna utlästa böcker och ta en ny bok att läsa i utbyte. Det tycker jag vi borde införa här också! :-)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *