Tappning av björksav

Nu stiger saven i träden, åtminstone i södra Sverige. Förra helgen var jag och min mamma ute i vår trädgård och tappade björksav. Förr användes björksav i medicinskt syfte mot bland annat tuberkulos, kolik och njursten. Själv dricker jag så här års något glas om dagen. Lite citron eller lime är gott att droppa i. Om det har någon positiv effekt på min hälsa vet jag inte men gott är det. Björksav innehåller mycket vatten men även mineraler bland annat kalium, frukt- och druvsocker, björksocker (Xylitol) och en rad andra sockerarter, C-vitamin, aminosyra, garvämnen, bitterämnen, betakaroten, flavoner och antioxidanter. Det innehåller även saponiner, en glykosid som har egenskapen att den löddrar när den blandas med vatten. På så vis är den bra att tvätta håret eller sina kläder med. Björksaven behöver inte spädas ut vid användning.

Att tappa sav är inte skadligt för träden, de klarar det fint, om man gör det på rätt sätt. Innan du börjar tappa sav måste du fråga markägaren om lov. Savtappning ingår inte i allemansrätten. Borra ett hål en liten bit in i stammen tills du märker att du har kommit in till saven. Genom att använda sig av en borr får du ett snyggt hål som är enkelt att plugga igen och för trädet att läka. Ett alternativ till att borra i trädet är att kapa en gren och låta saven från den droppa ned i en flaska.

Stick in en tratt, ett rör (t.ex. ett sugrör) eller någon form av ränna i hålet och led saven ned i en kanna, hink eller flaska. För att undvika att få ner regnvatten eller smuts i saven kan man täcka kärlets öppning något. Man kan även sila saven efteråt för att få bort eventuell smuts.

Ibland droppar saven och ibland rinner det långsamt.

Vi tappade från två björkar samtidigt. Röret ovan är en spruta som vi har skurit sönder.

Vi satte ut kannorna på morgonen innan frukosten och tömde de under eftermiddagen. Att sätta ut kannorna på kvällen och tömma de morgonen efter fungerar också bra. När savtappningen är avslutad bör hålet pluggas med en trätapp. Tappa inte för mycket från varje träd, saven ska ju ge näring till bladen. Ungefär 5-12 liter kan man tappa från samma träd beroende på trädets storlek. Tappa inte heller sav från samma träd år efter år.

Tappa upp björksaven på flaskor. I kylen håller den endast några dagar men det går även att frysa björksav. Björksavstappningssäsongen är kort men ganska snart kommer björkens unga späda blad vilka är goda att koka te på eller äta som de är i en sallad. Unga björkblad brukar jag torka varje år för att under resten av året kunna ha i vattenkannan, fotbadet eller till en del av min tvätt (lägg en näve björklöv i en påse i tvättkaret tillsammans med dina smutsiga kläder). Jag har hört att löven innehåller mjölksyrebakterier vilket gör att de kan mjölksyras med andra grönsaker. Detta har jag inte testat men kanske får björklöv bli en del av mina mjölksyrade grönsaker när det är dags att syra igen. Savtiden är kort så när tjälen har gott ur marken är det bara att springa ut. Lycka till!

Posted in Återbruk, självhushållning och miljötankar, Köksstök och recept, Naturens skafferi, Trädgården. RSS 2.0 feed.

One Response to Tappning av björksav

  1. Subhadra says:

    Tack, du påminde mig om att börja tappa björksav igen…jag berättade om ditt inlägg för mamma och hon kom nyss in med ett glas med nytappad björksav till mig!! (som på beställning) ;) så jag kan härmed deklarera att det även går att tappa björksav nu i mellersta Sverige! :-)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *