Johannesörtsolja

Efter mitt inlägg om tappning av björksav möttes jag av många fina kommentarer och frågor. Många som aldrig hade tappat sav tidigare eller som var osäkra på hur man skulle gå till väga hade nu vågat testa. Jag blir så glad när jag får dela med mig och ser att folk får glädje och nytta av det. Nu är det juli månad och istället för sav är det nu dags att ta till vara på sommarens blomster. Idag tänkte jag ge johannesört all uppmärksamhet.

Över allt blommar nu johannesörten i vackert gult. Två roliga ting att veta om johannesört och som ni får ut och kika på…

 • På latin heter den Hypericum perforatum. Perforatum betyder perforerad, genomstucken med små hål, för att bladen ser ut att ha små hål när man håller de mot ljuset. I själva verket är det små blåsor med eterisk olja som syns.
 • Det finns två sorters johannesört, den äkta och den fyrkantiga. För att se skillnad på de måste man titta och känna på stjälken. Den äkta johannesörten är mer rund i stjälken och har endast två noder/kanter emedan den fyrkantiga har, som namnet säger, fyra noder/kanter och är där med fyrkantig. Båda sorterna fungerar dock medicinskt.

Av dess blommor gör jag en olja, en olja som blir vackert röd i färgen. Denna olja är bra vid:

 • brännskador och solbränna (OBS! Smörj inte in dig i solljus då hypericinet i örten gör att du bränner dig lättare.)
 • allmän hudvård (t.ex. på torrsprickor, eksem, fula ärr, svårläkta sår och som nagelbandsolja)
 • förbereda huden för en graviditet, hudbristningar
 • muskelförhårdnader och muskelvärk
 • värk så som vid ischias, ryggskott och nackspärr
 • blåmärken och åderbråck

De mest betydande ämnena i johannesört är:
Hypericin – 
Som örtens namn säger innehåller den bland annat ett ämne som heter hypericin. Hypericin ökar genomblödningen i huden och påverkar de finaste kapillärerna. Cellandningen befrämjas. Hypericin verkar inflammationshämmande och det hämmar även ett enzym som förekommer i ökad mängd vid depressioner.
Fytoncid – Detta ämne har en antiseptisk verkan, speciellt vid brännskador.
Garvämnen – Tillsammans med den eteriska oljan verkar garvämnena starkt antiseptiskt.  Garvämnena hjälper även till att dra samman huden.
Vitamin A och C

KONTRAINDIKATIONER OCH INTERAKTIONER:
Som jag nämnde tidigare skall man inte smörja in sig med oljan i direkt solljus då hypericinet i örten gör att man kan bränna sig lättare. Tar man johannesört invärtes (det gör du inte med denna olja men det bör nämnas) interagerar den även med vissa läkemedel så som t.ex. vissa P-piller.

JOHANNESÖRTSOLJA

Alla örter lämpar sig inte till läkeoljor, det beror på om örtens aktiva ämnen är lättlösliga i olja eller inte. Johannesört fungerar utmärkt till detta. Plocka blommorna vid torrt väder. Undvik att plocka de intill en väg, intill en åker som besprutats eller liknande. Fyll en glasburk med blommor. Tänk att man blir röd om fingrarna när man plockar gula blommor. Så vackert röd kommer även oljan att bli.

Täck blommorna med en kallpressad olja, olivolja använde jag då den har fina egenskaper och har bättre hållbarhet än till exempel solrosolja. Kallpressade oljor benämns ibland som jungfruolja. De är resultatet av första pressningen vilket sker utan upphättning. Detta gör att kvaliteten på fettmolekylerna är hög, det vill säga de är tillräckligt små för att transportera örtens aktiva ämnen genom huden. Enligt min mening skall olja även vara ekologisk, nu när man lägger ned tid på att göra fina oljor för sin hälsa.

Nu ska oljan stå i ett fönster i 3-4 veckor. Ska den stå i solljus eller inte? Jag vet inte och det råder delade meningar om detta. Jag ställer burkarna i ett fönster utan direkt solljus då jag inbillar mig att det finns risk att oljan härsknar om den står i solen. Vänd några gånger på burkarna eller rör om i burkarna varje dag och se till att oljan alltid täcker blommorna så att de inte börjar mögla.

Den sista biten kan jag inte visa några bilder på då min egen olja ej ännu är klar, men berätta kan jag. När veckorna har gått silar du oljan i ett finmaskigt filter, t.ex. genom ett kaffefilter, handduk eller flergångsfilter i nylon, och häller upp i mörka flaskor. Skriv flaskans innehåll och tillverkningsdatum på en etikett. Förvara flaskorna mörkt och svalt. Hur länge en olja håller beror på flera olika ting. Det kan till exempel bero på:

 • Hur gammal oljan du har använt är.
 • Förvaringstemperaturen, ju svalare desto bättre. Ställer du den i kylskåpet kan det vara att oljan stelnar och du får då ta fram flaskan en stund innan din behandling.
 • Hur många gånger du har öppnat burken. Syre kan bidra till att oljan härsknar fortare. Har du gjort en stor sats olja rekommenderar jag att du häller upp den i flera små flaskor eller i flaskor med pump, allt för att minska syrets inverkan.
 • Hur noggrann du har varit med hygienen vid tillverkning och användning.

Lycka till med era johannesörtsoljor! Har ni frågor är det bara att skriva en kommentar. Om några veckor lägger jag upp bilder på resultatet av min olja.

Posted in Återbruk, självhushållning och miljötankar, Köksstök och recept, Naturens skafferi, Trädgården. RSS 2.0 feed.

4 Responses to Johannesörtsolja

 1. Karin-Anita says:

  Detta är en fantastisk olja, och jag har själv provat den till mina åderbråk. Tyvärr måste jag nog upplysa om att personer med kärlkramp inte skall använda den, då det kan vara skadligt för kroppen. Rådfråga en läkare innan, så du får besked om dess användning. Min mor fick inte använda den på läkares rekommendation, hon hade kärlkramp, så se upp. På fullt friska personer är den att rekommendera, speciellt på brännsår. Kram till alla nyfikna som vill prova detta.

 2. Natalie Larsson says:

  Hej, kan man använda blommor som torkat också eller måste de vara färska? :)

 3. Sandra Scheerlink says:

  Hej! Den här frågan kommer flera år efteråt men jag chansar ändå?
  Hur lång tid tar det innan oljan färgas röd? Gjorde en liten sats (1dl) igårkväll och den har fortfarande inte fått färg av johannesörten…? När jag gjorde tinktur blev det rött nästan med en gång, undrar om jag gjort något fel.

  Ok, det var min fråga, spännande att se om det blir något svar efter 5 år☺️

  Ha det gott✨

 4. Marie Georgsson says:

  När man gör johannesörtsolja ska det vara på färska blommor, det medicinska fungerar inte på torkade när det gäller johannesört, jag lovar att den blir vackert röd oljan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *