Ännu mera Näs

När jag har berättat att jag för tillfället är på Astrid Lindgrens Näs har jag ofta fått frågan ”Är det samma som Astrid Lindgrens Värld?”. Nej det är det inte. Båda verksamheterna ligger i Vimmerby, ganska nära varandra, men Astrid Lindgrens Värld är en plats där Astrids sagor blir till verklighet emedan (kulturkvarteret) Astrid Lindgrens Näs är den plats där allt började. På gården Näs växte Astrid Anna Emilia Lindgren upp, en av våra mest folkkära författare men även samhällskritiker och debattör. På den tiden var det en stor gård ute på landsbygden, idag ligger delar av gården kvar som en grön oas mitt i ett bostadsområde. Delar av markerna och byggnaderna ägs fortfarande av Astrids släkt emedan några delar idag är ett kulturkvarter.

På kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs, beläget där Astrid föddes och växte upp för ungefär hundra år sedan, förvaltas delar av Astrids livsverk. En helt fantastisk utställning med audioguide, tillfälliga utställningar, berättande om Astrid och hennes sagor med trädgårdar som ett hjälpverktyg, guidningar in i hennes barndomshem, referensbibliotek och museum med samlingar med originalverk, brev, manuskript, fotografier, ljudinspelningar och filmer, café och restaurang. På Astrid Lindgrens Näs hålls lärande och inspirerande dagar för skolbarn, julmarknad, konferenser, delar av Smålands kulturfestival, temadagar och mycket annat. Håll koll på deras hemsida eller facebooksida. I galleriet nedan samt i det föregående inlägget finns massvis med bilder som jag har tagit på Astrid Lindgrens Näs. Tyvärr har jag inte ännu hunnit lägga upp bildtexter men det kommer efter hand. Förhoppningsvis får ni i alla fall en del av platsens känsla och begäret att åka dit. Ha en himla fin fredag!

Posted in Fotografier, Mina skoldagar, På besök borta, Trädgården. RSS 2.0 feed.

One Response to Ännu mera Näs

  1. Louise Persson says:

    Så underbart med samspelet mellan det ”moderna” och Astrids barndomshem, med den gemyt man känner igen från hennes böcker. Det blir liksom ett barndomshem i tiden… speglar lite som Astrid var. En samhällsdebattör och som inte var rädd för att sticka ut hakan för det hon trodde på! Jag tror hon hade tyckt om det….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *