Taggigt trassel med orange bär

När jag för ett år sedan flyttade till Kungsbacka i norra Halland, fann jag under en cykeltur till havet ett stort bestånd havtorn. Jag hade tidigare endast plockat det från en odlad buske på min folkhögskola så nu blev jag glad när jag fann det i sitt vilda tillstånd. Tiden sprang iväg och jag hann aldrig plocka några havtorn utöver det jag åt på plats under min cykeltur. I förrgår hade jag en självstudiedag och behövde en paus i studerandet. Jag mindes havtornstrasslet längst kusten från förra året och dit cyklade jag denna dag med burkar i väskan. Havtorn är ett himla gott bär som innehåller massvis med C-vitamin men även A, B, E, F, K och P-vitaminer. Bären är goda att safta, sylta eller torka. Vad brukar ni göra med era havtorn? När jag läste naturmedicin blandade vi färska havtorn med honung. Det smakade som godis!

I vilt tillstånd konkurreras havtorn lätt ut av annan vegetation och antagligen är det därför den idag i stort sett endast fins längst med våra kuster. Dess bär är svåra att plocka, buskarna är mycket taggiga och bären sitter ganska hårt. Om man vill ha havtorn hemma i trädgården kan det vara bra att känna till att de är enkönade, man måste alltså ha både han- och honbuskar för att få bär. Det räcker dock att ha en hanplanta mot flera honplantor. Havtorn pollineras av vinden så hanbusken bör planteras först i raden där det oftast blåser ifrån. Idag skiner solen men väderrapporten hotar med kyla och dåligt väder från och med i morgon, så nu packar jag väskan med fika och burkar för att cykla ned till havet och plocka mer havtorn inför vinterns dagar. Ha en fin helg!

Posted in Återbruk, självhushållning och miljötankar, Naturens skafferi, Trädgården. RSS 2.0 feed.

One Response to Taggigt trassel med orange bär

  1. Louise Persson says:

    Har inte ätit havtorn så många gånger tidigare, men när jag var på skördefestivalen på Hovdala i helgen drack jag det renpressat och det var riktigt friskt och gott. Tyvärr hittar man det inte ”vilt” precis där jag bor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *