Trädgårdsform

För tre veckor sedan arbetade jag in en del av trädgårdsdesignkursen i min trädgårdsmästarutbildning. Jag har läst trädgårdsdesign tidigare och kände att det var en kurs jag kunde driva på, bli klar tidigare och istället få några fler veckors praktik på arbetsplatser jag var nyfiken på. Ibland får jag frågan om man får se några av mina trädgårdsritningar och inte heller fick alla mina klasskamrater chansen att se det senaste arbetet så här kommer några bilder på det.

Jag brukar göra en planskiss över hela trädgården och dess nya design.

Sedan gör jag detaljskisser över rabatterna, oftast i en annan skala, där man kan se växtmaterialet. Till varje rabatt finns en växtlista. 6/1 kan det stå på skissen vilket innebär växt nummer 6 på växtlistan och 1 styck av denna växt (sort/antal). Som ni ser på bilden ovan har jag inte skrivit antal på alla detaljplaner. Detta är på grund av att det var en skoluppgift och det gällde att endast visa principen.

Många trädgårdsdesigner arbetar idag digitalt, jag finner det finare med handritade skisser även om det inte alltid är ekonomiskt försvarbart.

Till växtlistorna gör jag även en bildlista över växtmaterialet. Detta är för att ge kunden en tydligare bild och känsla över rabattens intryck och karaktär.

Ibland gör jag även enkla tvärsnittsritningar över vissa delar av trädgården för att kunna visa den bild jag har i mitt huvud, något som är det svåraste att förklara för kunden. Allt är glasklart i huvudet men hur delar man med sig av bilden? Att använda sig av inspirationsbilder under processens gång är också ett bra sätt för att förmedla sina tankar. Utöver planskiss, detaljskiss, växtlistor och eventuellt tvärsnittsritning brukar jag göra en kort beskrivning och mina tankar kring designen jag ritat, budget samt en projekttering (vilken ordning olika moment ska ske vid anläggning av trädgården). Hoppas nu att ni blir lite sugna på att prova rita en trädgård, det är himla roligt.

Posted in Husliga ting och design, Mina arbetsdagar, Mina skoldagar, Teckningar och målningar, Trädgården. RSS 2.0 feed.

2 Responses to Trädgårdsform

 1. Anna says:

  Duktiga Frida! :) så vacker design

 2. Hej Frida!
  Så fint och så professionellt du ritar trädgård! Det är en ren fröjd att följa. Jag kom att tänka på när du gjorde spec. arbetet på Hvilan och tror att det också har hjälpt dig och nu är du på väg att knyta ihop säcken. Det där med att rita digitalt kommer tids nog – det lär du dig ganska snabbt om du bara vill :-)
  Jag var utställare på Näringslivsdagen Skåne nordost och fick möjligheten att representera lokalt entreprenörskap. Som tack fick jag en underbar bok ” gränslandet ” gjord av Sven Persson.
  Att se bilder, ljus och färg… ja, ” äpplet faller inte lång från trädet ” . Jag ser dig på flera bilder – gillas!
  Ha det bäst!
  Kram
  Yvonne o LIR

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *