Nedbäddat bröd

Sedan jag var liten har jag fått höra att man alltid ska ”lägga brödet i en plastpåse”. Brukar ni också göra det? Redan dagen efter är den där goda hårda skorpan på brödet mjuk och seg och ytterligare några dagar senare är brödet torrt och duger endast till rostmackor med ost och marmelad på eller som smulor i trädgården åt fåglarna. När min mamma började baka mycket surdegsbröd fick hon höra att man skulle svepa in brödet i en handduk och ha det framme i rumstemperatur. Vi började göra det istället och det fungerade finfint, brödet håller sig färskt längre. Den hårda skorpan behålls och det är precis som om den skyddar brödet från att torka ut för innanför skorpan är brödet fortfarande saftigt. På min köksbänk ligger ett surdegsbröd som jag har skurit av under drygt en vecka, endast lite torrt i kanterna börjar det bli nu. I fredags bakade jag bröd på jäst för att testa om ett jästbröd kunde förvaras på samma vis, endast inlindad i en handduk. Fem dagar har nu gått, skorpan är hård och brödet saftigt innanför. Kanske något torrare än surdegsbrödet men det är ett jästbröd redan från början. Fint är det också att ha brödet nedbäddat i en linnehandduk.

Posted in Återbruk, självhushållning och miljötankar, Köksstök och recept. RSS 2.0 feed.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *