Vargaslätten

Den här tiden på året längtar jag alltid galet mycket till grönskan åter börjar spira utanför min dörr. När solen skiner sätter jag mig på yttertrappan, sluter ögonen och drömmer mig bort till den skira våren eller blomstrande sommaren. Ikväll kom jag av någon anledning att tänka på när jag och min trädgårdsmästarklass hade förmånen att få besöka Vargaslätten i juli förra sommaren. Jag fann mina bilder från besöket och tänkte att ni också kunde få drömma er bort för en stund.

Lilium martagon – krollilja

Vargaslätten är en trädgård som ligger i Simlångsdalen i södra Halland. Den anlades 1917 av arkitekten Sigfrid Ericson och hans hustru Ruth och sedermera såldes den 1954 till en annan intresserad ägare, Gunnar O Westerberg, som anställde trädgårdsmästaren Nils-Olof Nilsson som har arbetat för att bevara trädgården. Vargaslätten är fortfarande privat och inte öppen för allmänheten så att få komma dit var något alldeles speciellt.

Jag minns hur regnet öste ned i stort sätt hela dagen men det gjorde ingenting. Vi alla glömde fort bort regnet, trädgården tog all vår uppmärksamhet. Vilken fantastisk trädgård! Det var snarare så att regnet förstärkte trädgårdens egenskaper. Till synes kunde trädgården till en början uppfattas som en vanlig modell större glänta med olika mossor och bräken på marken och en lite damm med näckrosor och skunkkallor som omgärdades med gran, diverse lövträd och en och annan rhododendron men ganska snart upptäckte man dess enorma artrikedom och tanke bakom. Det är omöjligt att beskriva denna trädgård, den måste besökas, men jag känner mig glad över att den ha fått förbli privat och bevaras i sitt utmärkta skick.

Posted in Fotografier, Mina skoldagar, Okategoriserade, På besök borta, Trädgården. RSS 2.0 feed.

5 Responses to Vargaslätten

 1. Lollo says:

  Vilken fantastisk trädgård! Ska läggas till på listan över platser som måste besökas!

 2. Emma says:

  Visst är det vackert – jag är trädgårdsmästare där nu… ;D

 3. Waooo så otroligt vackra Foton ♡ …….

 4. StefanZ says:

  KAN man besöka Vargaslätten? Som jag förstår det, är den stängd för allmänheten. Men vidtalade besök, kanske gruppbesök från en trädgårdsodlarförening??

 5. frida says:

  Hej Stefan! Tyvärr är Vargaslätten inte öppen för allmänheten men hör av dig till dem och fråga om det går att boka in ett studiebesök. Jag var där tillsammans med min klass under min trädgårdsmästarutbildning. En fantastisk plats!!!
  Mvh Frida/septemberbacken

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *