Vårglädje i jorden

21102015-_MG_9360Hösten är för mig ett lugn. Det är som om naturen andas ut och går ned i vila och lika så jag. I drivbänkarna i trädgården tittar min sista sådd av asiatisk kål upp och i helgen ska vitlöken sättas. Inte längre behöver man rensa ogräs eller hålla fint i trädgården. Inget behöver vattnas, inget gräs behöver klippas och växterna ska få vissna ned och bilda ett täcke åt sig själv inför vinterns dagar. Jag plockar de sista äpplena från mina äppelträd och lägger i en låda. Att få drömma mig bort i vad jag vill göra i min trädgård nästa år är vinterns nöje, men en sak vill jag förbereda redan detta året. Vårlökar. Oj vad man uppskattar vårlökarna under vårvintern och våren när det är töväder och lång tid tills lövsprickningen. När julen har städats ut och det åter igen känns mörkt både ute och inne.

Lite var stans i trädgården har jag nu satt olika vårlökar. Vårlökar som blommar tidigt sätter jag i den delen av trädgården jag vistas den tiden på året så som vid entén eller vid min utsikt från mina fönster så som under äppelträdet som jag ser från mitt köksfönster när jag står och diskar och där jag även hänger upp mat till fåglarna. Vårlökar som blommar senare sätter jag i den delen utav trädgården där jag vistas när vårsolen börjar värma och man börjar vistas utomhus igen, så som vid min trädgårdssoffa och nedanför trappan. Nu är det bara att njuta av vintern och längta tills vårvintern när de första vårlökarna börjar titta upp.

Tips! Att ge bort en låda med vårlökar som en tidig julklapp (eftersom lökarna behöver planteras på hösten) till någon, är en himla fin present. Den presenten får de njuta av en lång tid.

 

Posted in Trädgården. RSS 2.0 feed.

One Response to Vårglädje i jorden

  1. Louise Persson says:

    Blomlökar är underskattat. Detta trots att lyckan är fullkomlig varje vår när de första gröna bladen och blyga blommorna tittar upp i rabatten. För ett litet tag sen köpte jag 50 tulpanlökar i en korg till en vän som fyllde 50 år. En present som blev mycket uppskattad och som förhoppningsvis varar länge. Nu ser hon fram emot 51 lökar nästa år :-)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *