Rågmjölsgröt

03022016-_MG_6790

Om årets mörka dagar tycker jag om att byta ut den lätta friska yoghurten med frukt och bär på morgonen till en varm gröt med värmande kryddor. Tidigare har jag alltid haft svårt för att äta gröt. Det är något med konsistensen som jag inte tycker om. Samtidigt var gröt en perfekt frukost när man studerade och inte hade särskilt mycket pengar samt behövde äta något man stod sig bra på. Jag började blanda i olika kryddor i gröten, ha olika färska frukter och bär till samt gjorde egen rostad müsli som jag strödde ovanpå. Alla olika smaker, konsistenser och färger gjorde att jag plötsligt tyckte om gröt. Denna vinter har jag bytt ut havregrynsgröten till rågmjölsgröt. Mina föräldrars granne, Per-Ola, odlar äldre sädesslag, så kallade kultursorter, ekologiskt och maler till eget mjöl. I somras när jag var hemma hos mina föräldrar promenerade jag över till honom för att kika på hans fantastiska grönsaksodling och för att ta en fika i hans kök. Med mig hem fick jag två stora påsar med rågmjöl och ölandsvetemjöl. Tack fina Per-Ola. Så här års bakar jag bröd på ditt hansavete och ölandsvete och kokar morgongröten på ditt rågmjöl. Jag känner mig privilegierad som får ha dig i min vänskapskrets.

Fridas rågmjölsgröt

1 dl rågmjöl
3 dl vatten
kryddor efter behag

Koka upp vattnet i en kastrull. Rör i mjölet. Koka upp igen och låt stå och sjuda några minuter. Ha i kryddor efter behag t.ex. kanel, kardemumma och en knivsudd salt. Häll upp gröten i en skål och ät tillsammans med dina favorittillbehör. Jag tycker om att ha lite kokosolja, rivet äpple, lingon, rostad müsli och extra kanel på. Lite havremjölk eller vanlig mjölk ska det också vara till såklart.

Posted in Köksstök och recept. RSS 2.0 feed.

One Response to Rågmjölsgröt

  1. PerOla Ohlsson says:

    Så roligt att du gillar rågmjölsgröt. Du är välkommen in för påfyllning när du har möjlighet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *