Surdegsbröd med nötter och aprikoser

03022016-_MG_6870

Efter mitt inlägg om hur man startar en surdegskultur fick jag en fråga om jag hade något bra brödrecept. Här kommer ett kompaktare rågbröd med torkade aprikoser och nötter i. Ett enkelt nybörjarbröd som görs i brödform. Himla gott!

Innan jag börjar baka med surdegen
Blanda 50 gram surdegsgrund (den som ni kan göra efter mitt inlägg ”starta en surdegskultur”) med 200 gram ljummet vatten och 120 gram rågmjöl i en rymlig skål. Täck skålen med ett lock eller plastfolie och låt så i rumstemperatur 8-10 timmar. Lägg tillbaka 50 gram av surdegskulturen i din burk och spara i kylen, resterande bakar du med. Glöm inte detta sista moment. Jag har vid ett flertal tillfällen glömt spara kultur och bakat med allt och sedan har jag fått starta en helt ny kultur eller åka hem till min mor och frågat om en klick surdegskultur.

 

03022016-_MG_6837

Rågsurdegsbröd med nötter och aprikos

320 g rågsurdeg (det som blir över från receptet ovan efter att du har sparat undan 50 g i en burk)
250 g ljummet vatten
200 g vetemjöl special
200 g rågmjöl
30 g honung
15 g sesamfrön
12 g salt
några hela eller grovt hackade torkade aprikoser
en näve valnötter
ev. solrosfrön och pumpakärnor

1. Blanda alla ingredienser i en bunke och rör en liten stund med träslev.
2. Låt jäsa 2-3 timmar i rumstemperatur eller upp till 12 timmar i kylskåp.
3. Olja en brödform och strö lite sesam- eller linfrön. Skrapa ned degen i formen. Täck formen och låt jäsa ett par centimeter på höjden (ca 3 timmar i rumstemperatur eller 12 timmar i kylskåp). När små hål börjar dyka upp är det ett tecken på att degen är klar att bakas av.
4. Grädda i 250°C i 10 minuter. Sänk temperaturen till 200°C och låt brödet stå inne ytterligare 50 minuter. Sista 10 minuterna kan man ta ut brödet ur formen för att få lite extra stadga.

Förvaring av brödet
Ställ brödet med den skurna sidan ned mot köksbänken eller skärbrädet. Lägg en handduk över. På detta vis behåller brödet sin knapriga skorpa och saftighet inuti.

03022016-_MG_6824

Posted in Återbruk, självhushållning och miljötankar, Köksstök och recept. RSS 2.0 feed.

One Response to Surdegsbröd med nötter och aprikoser

  1. Lollo says:

    En bra bok att ha är Martin Johanssons bok Surdegsbröd. Där använder han samma mängd surdeg till alla brödrecept. Lagom svårighetsgrad och goda bröd. Ska man ha in bakandet i vardagen ska det ju vara både gott, kul och enkelt. :-)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *