Mer smak i hela kryddor

10022016-_MG_7125

Har ni också känt någon gång när ni står och lagar mat, man ska krydda maten, tar några utav de där glasburkarna med malda kryddor, kryddar maten och får ha väldigt mycket krydda innan det börjar ge smak? Chili är ett bra exempel, spiskummin lika så.

En julafton för några år sedan fick jag en mortel av min mor och far i julklapp. Den stod ett tag utan att jag använde den mer än vid några enstaka tillfällen. Idag använder jag den mer eller mindre varje dag vid matlagning eller bakning. Jag upplever att många malda kryddor inte har lika mycket smak. Därför har jag börjat köpa allt mer hela kryddor som jag sedan mortlar innan jag har i det i maten eller bakningen. Hela kardemummakärnor, hel spiskummin och koriander, hela senapsfrön, fänkålsfrön, hel torkad chili. De hela kardemummakapslarna på bilden har jag i te.

10022016-_MG_713010022016-_MG_7140

Att förvara sina kryddor och örter rätt är också viktigt för att bibehålla smak och arom. Torrt, mörkt och i låg rumstemperatur brukar vara ledorden. Papperspåsar, mörka och ljusa glasburkar eller plåtburkar är förvaringskärl jag brukar använda. Inte heller vill man ha ned damm bland sina kryddor och örter så förslut förvaringskärlen.  10022016-_MG_7141

Kryddorna på brickan är korianderfrön, kardemumma (i burkarkarna från vänster till höger) och spiskummin (i skålen).

Posted in Återbruk, självhushållning och miljötankar, Köksstök och recept, Naturens skafferi, Trädgården. RSS 2.0 feed.

6 Responses to Mer smak i hela kryddor

 1. Louise Persson says:

  Jag använder också väldigt mycket omalda kryddor. De ger absolut med smak och speciellt vid långkok eller bröd med lång jästid. Lycka när man ”råkar” bita i en hel kummin i fukostbrödet!

 2. Netti Starby says:

  Vilken intressant läsning :-D Kram

 3. cat says:

  Vilka vackra bilder på kryddorna. Kan riktigt känna lukterna av dem genom datorskärmen.

 4. Borde verkligen ta hand om våra kryddor bättre, men det finns som vanligt gamla kryddor som vi ens glömt att vi ägt och inte smakar så mycket. Men mortel är ju ett bra tips!

 5. ISABELLA says:

  Bra tips!! Och himla fina bilder!

 6. Tilda says:

  Hade jag ingen aning om, tack för tipset!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *