Groddning i väntan på våren

12032016-_MG_8431

Jag satte en gul lök i en något för trång syltburk så att löken precis nuddade vattnet. Nu har löken fina gröna blad med god smak som jag klipper över min sallad eller smörgås. Jag åt en avokado. Dess kärna tryckte jag ned i en av mina blomkrukor. Det blev en avokadoplanta. Jag pressade en citron i en kopp med varmt vatten. En av kärnorna stoppade jag ned i en annan av mina blomkrukor. Det blev en citronplanta.

12032016-_MG_8425 12032016-_MG_8496

Jag längtar efter färska grönsaker men min trädgård ligger fortfarande i vintervila. Kikar in i mitt skafferi. Gula ärtor, mungbönor, alfalfafrön och krassefrön finner jag. Gula ärtor lägger jag i ett tråg för att få ärtskott om några dagar. Mungbönor lägger jag i en glasburk för att få goda groddar. I väntan på våren fyller jag min stuga med groddar och skott.

12032016-_MG_8391 12032016-_MG_8502 12032016-_MG_8414

Att grodda är enkelt och roligt och när odlingssäsongen är över och den sparade skörden slut uppskattar man dessa primörer i burk. Många frön och baljväxter går fint att grodda. Gå inte så långt, mycket av det som går att grodda har du i ditt skafferi. Alfalfa, mungbönor, linser, kikärtor eller sojabönor är lätta att börja med. Har du inget groddtråg går en form med höga kanter eller en glasburk lika bra att grodda i.

– Häll några frön/baljväxter i burken. Fyll burken med vatten och låt stå i några timmar (jag brukar göra detta på kvällen och låta de stå tills morgonen efter).
– Skölj fröna.
– Ställ burkarna med fröna mörkt i rumstemperatur.
– Skölj fröna 2-3 ggr/dag.
– Efter några dagar har groddar vuxit upp. Ställ då ut de i ljuset så blir de gröna och fina.
– När groddarna är skördeklara kan de förvaras i kylskåpet.

12032016-_MG_8454

Posted in Återbruk, självhushållning och miljötankar, Köksstök och recept, Trädgården. RSS 2.0 feed.

One Response to Groddning i väntan på våren

  1. Alicia says:

    ÅH vilket inspirerande och vackert inlägg! Jag drömmer sååå om odling just nu men det går åt pipsvängen för min lilla köksfönsterplantage – inte ens paprikan vill röra på sig. Avokado har jag också försökt med men jag har förstått att det kan ta tid, så jag väntar tålmodigt och gläntar på odlingskupan varje dag för att släppa in lite ny luft.
    Kanske ska jag prova med några bönor istället, eller en lök – den är så vacker med sina gröna blad :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *