Nunneört

17042016-_MG_9463

Den här veckan har jag vid ett flertal tillfällen fått frågan vad denna växt heter. Jag minns att jag även fick frågan ett antal tillfällen förra våren vid samma tidpunkt som nu. Kanske är ni fler som undrar. Jag hade föga sett den i Skåne innan jag flyttade till Saltsjöbaden utanför Stockholm. I Södermanland och Uppland har jag stött på den en hel del, främst i lundar, större parker och gamla trädgårdar. Det är nunneört, Corydalis.

I Sverige har vi, vad jag känner till, fem vildväxande arter av nunneört, främst i södra delarna av landet. Sedan har man tagit fram ett flertal olika kultivarer i olika färger, höjder och med olika blomningstider. Den ni ser på bilderna skulle jag gissa är Corydalis solida, stor nunneört. Den sprider sig just nu frodigt i min och mina grannars trädgård och har precis börjat blomma. Snart övergår det vackert grågröna bladen till en blommande rosa matta i trädgården. Nunneört finns även i gult, blått och vitt, har knölformiga rötter och förökar sig tämligen lätt där den trivs.  Rotknölarna är giftiga då de innehåller alkaloider som förr användes till blodtrycksmedicin. Nunneört tillhör, lite otippat, familjen vallmoväxter, Papaveraceae. En rar liten växt som är hjärtligt välkommen i min trädgård nu i april-maj.

17042016-_MG_946517042016-_MG_946017042016-_MG_9457

Posted in Mina arbetsdagar, Trädgården. RSS 2.0 feed.

4 Responses to Nunneört

 1. Louise Persson says:

  Jag minns den i en lägre variant och i gult. Den växte överallt i kanterna på grusgångarna vid mina föräldrars sommarstuga strax utanför Västerås. Nostalgi :-)

 2. Katja says:

  Superfina bilder! <3

 3. steven says:

  Jag älskar Corydalis lutea, de gula blommorna stå ut så ljust och lägga lite värme till trädgården särskilt på våren

 4. Majja says:

  Älskar dem! På Osaby har vi en del sibirisk nunneört också, lite speciell i utseendet. Inte min favorit, men den är ganska pampig jämfört med de här ”småkusinerna” :-)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *