Jag tycker så himla mycket om att ha riktigt smör på mina smörgåsar. Om det är bra eller dåligt att äta mättat fett kan diskuteras men jag tycker att om man ska äta något så ska det i alla fall vara gott. Och hur nyttigt det är avgörs inte av bara en detalj utan hela din kost och levnadsstil. Känns det bra i din kropp, så är det säkert oftast det. När jag bjuder på riktigt smör får man ofta höra att det är så hårt. Här kommer ett litet knep för det.
Du behöver riktigt smör, helst ekologiskt, olja efter tycke och smak samt burkar med gummipackning.
Ta till exempel 250g smör och knappt 1 dl olja. Låt smöret ligga framme en liten stund så blir det mjukare och lättare att blanda.
Blanda oljan och smöret. Smaksätt smöret om du vill, det beror på vad du brukar ha för pålägg. Till sötare smörgåsar så som ost och marmeladsmörgåsar brukar jag endast blanda smöret med rapsolja och eventuellt lite ringblomsblad. Till matigare smörgåsar med hummus eller brie och korv är det gott att blanda smöret med oliv- eller rapsolja samt örtsalt. Prova er fram och ni får himla gärna dela med er om ni upptäcker någon god kombination.
Lägg smörblandningen i burkar med tätt slutande lock. Gummipackningen hjälper så att smöret inte börjar smaka kylskåp för fort. Sedan ser det även fint ut att servera smör i glasburkar. Förvara i kylen.
Så himla fint det ser ut. Att öppna en sån burk på morgonen gör en bra start på dagen!