Tips för bättre mobilbilder

27102016-img_1234Det är föga tillfällen jag publicerar bilder tagna med min mobil här på bloggen eller på mitt instagramkonto. Oftast har jag min trogna vän systemkameran med mig vart jag är går och finner ett stort nöje i att föreviga ögonblick i mitt liv och på min omgivning med den. Men det går inte att komma ifrån att det oftast är med mobilen man fångar nuet som bäst.

Det är inte den tekniska kvaliteten på dina mobilbilder som gör att du tycker så mycket om de bilderna, det är för att du alltid har den med dig och hinner fånga stunder i din vardag som du sällan lyckas med en vanlig kamera. Mobilen är perfekt för att ta vardagsbilder.

28082016-img_0497En mobilkamera kan vara begränsad med sina inställningar till skillnad från en vanlig kamera men jag tycker också att det är det som väcker kreativitet. Om du inte kan ställa in ett kort skärpedjup och få allt det stökiga i bakgrunden suddigt (en enkel lösning till en bra bild med systemkamera) måste du snällt ta med det som finns i bakgrunden. För att få harmoni i en sådan bild krävs mer av den som tar bilden; en förmåga att se former och linjer i din omgivning. Bilden på tallarna är ett gott exempel – istället för att ta med stigen, alla träd, himmel, gärdsgård, hus ja vad som kan tänkas finnas runtomkring dig, begränsar jag mig till de raka furornas stammar och leker med linjerna de bildar. Bilden på havet lika så – där får vattnet, himmelen och klippan stå i samspel istället för hela skärgårdsmiljön och så horisonten i ett tydligt gyllene snitt.

Detta tänk är även bra om du ska ta en mobilbild på dina vänner. Är det mycket som stör i bakgrunden, använde dessa knep – då kan du ha med vännerna i en hel miljö utan att bilden upplevs rörig. Går bakgrunden inte att göra något åt – beskär bilden tightare så att ögats fokus riktas mot dina vänners ansikten.

IMG_7705Utforska alla appar som finns idag till mobilerna för att redigera bilderna och lägga olika filter. Våga experimentera med dina bilder. Även en halvdålig mobilbild kan med lite redigering bli en fin bild.

21102016-img_1185Lycka till med era mobilbilder!

Posted in Fotografier. RSS 2.0 feed.

One Response to Tips för bättre mobilbilder

  1. Louise Persson says:

    Bra tips!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *