Höst vid Gunnebo slott

27092016-_mg_9840

Jag har ju helt glömt bort att visa er lite bilder från slutet av september då jag begav mig till Göteborg och Gunnebo slott för att gå på orangörsutbildning, det vill säga en utbildning om orangeriväxter – växter som är icke härdiga i vårt klimat och behöver vinterförvaras inomhus, historiskt sett i orangerier. Mer om utbildningen och bilder från första utbildningsträffen kommer senare men först tänkte jag bjuda på lite höstiga bilder jag tog vid Gunnebo slott den veckan. Vilken vacker plats det är. Vart man än riktar kameran finner man fina motiv. Och vilket föredöme det är för bevarande och restaurerande av vårt gröna kulturarv. Här försöker man med hjälp av gamla traditionsenliga metoder återföra Gunnebo till sin ursprungliga tid, 1700-talet. Att vi alla har möjlighet att följa deras arbete är få förunnat så gör det, inte minst om ni är intresserade av trädgård, konst och kultur, byggnadsvård och naturvård.

30092016-_mg_0171

Jag gick min trädgårdsmästarutbildning vid Gunnebo slott. Under utbildningen fick min klass bland annat, utifrån de gamla originalritningarna, hjälpa till med en del restaureringsarbeten av stilträdgården. Genom att räkna om de mått som på ritningen stod i längdenheten aln fick vi ändra gräsytors storlekar. Längst ned i norra stilträdgården fanns ett stort buskage av lind, Tilia cordata, som en gång hade planterats felaktigt och vuxit för stort. Lindarna fick vi beskära och i våras byggdes det ett treillage som Gunnebo slotts arkitekt Carl Wilhelm Carlberg en gång ritade. Så fint att se hur det man en gång hjälpte till med fått fortsätta utvecklas. Vill ni veta mer om vad ett treillage är, kika här.

På en av bilderna i galleriet nedan ser ni det orangeri som håller på att byggas upp på Gunnebo efter de gamla originalritningarna. Jag minns hur vi besökte timmermännen och såg de arbeta med en enorm yrkesskicklighet när jag studerade på Gunnebo. Idag har orangeribygget kommit långt och om något år ska det stå färdigt. Ännu ett spännande projekt att följa!

30092016-_mg_0158

Posted in Fotografier, Mina arbetsdagar, Mina skoldagar, På besök borta, Trädgården. RSS 2.0 feed.

2 Responses to Höst vid Gunnebo slott

  1. Lollo says:

    Du har verkligen hittat två utbildningar som kompletterar varandra perfekt!

  2. Steven says:

    Trädgårdarna ser ut underbar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *