Restaurering av trädgård i Tangen uppmärksammas

04112016-_mg_9837

Förra utbildningsträffen vi hade här i Norge kom lokaltidningen Stangeavisa förbi oss när vi arbetade med att mäta upp och inventera en trädgård tidigare tillhörande den norska författarinnan Ingeborg Refling Hagen. En yngre man ställde några frågor och tog några bilder på oss emedan vi arbetade. Stackarn, det blev inget långt besök hos oss för honom då han var alldeles för dåligt klädd och frös till tusen. Det var förvisso en ovanligt kall dag, en sådan där dag när kylan tränger in i märgen och det inte spelar någon roll vad du har på dig – vi alla var ordentligt nedkylda. I måndags när jag kikade på Stangeavisas hemsida låg artikeln om oss på förstasidan (och gör så fortfarande) men man behövde vara abonnent för att få tillgång till den. Jag mailade redaktionen och igår fick jag artikeln som pdf. Äntligen uppmärksammas ett arbete med en restaurering av en trädgård! Mer av det så att fler gröna kulturarv kan bevaras! Lite synd att det inte skrevs något om den utbildning vi går, vi vill ha fler som får denna kompetens och förståelse för ämnet, men man kan inte få allt. Bilden nedan har jag lagt upp som högupplöst så att ni som vill ska kunna hämta hem bilden och läsa artikeln. På översta bilden ser ni mig och två av mina klasskamrater – Berit Swensen (som för övrigt givit ut en himla fin bok om biodynamisk och ekologisk odling som ni kan läsa mer om här) och Jan Høvo, trädgårdsmästare på slottsgartneriet i Oslo.

Kanske undrar ni vem Ingeborg Refling Hagen var? Hon levde åren 1895-1989 och anses vara en av Norges mest spännande mellankrigsförfattare. Hon är känd för sina utvandringsdikter, bland annat Jeg vil hem att, under en tid då många nyligen hade utvandrat och kunde känna igen sig i hennes dikter. Hon var politiskt engagerad, inte minst under andra världskriget då hon arbetade med flyktingtransport och var med på att ge ut illegala artiklar. Hon blev arresterad och torterades under fångenskap åren 1941-1944. Detta präglade Ingeborgs liv och när hon år 1944 flyttade hem till sin barndomsgård Fredheim i Tange lät hon barn och ungdomar från hela landet komma och bo hos henne gratis. Där fick alla utbildning inom främst litteratur och teater och eftersom Ingeborg endast levde på en konstnärslön fick alla hjälpa till med hemmets bestyr och i största möjliga mån odla all deras mat. Hundratals med ungdomar kom under Ingeborgs liv till Fredheim och idag är många av dessa framträdande i norskt kulturliv. När vi arbetat med Ingeborg och Fredheims historia får jag en känsla av att hennes filosofi gått i samma anda som Waldorf och Montessori. En sådan otroligt driftig och fascinerande kvinna!

Gården Fredheim ska bli ett kulturcentrum och museum och vi har fått den äran att hjälpa till med att ta fram en restaureringsplan för trädgården. Idag är det flera element i trädgården som är hyfsat väl bevarade och delar som t.ex. grönsaksodlingarna ska tillbakaföras. Under Ingeborgs tid användes inte trädgården enbart till grönsaksodlingar, bärbuskar och potatisåker för självhushåll; den användes även flitigt till teaterföreställningar till vilka tusentals människor kom för att se. Vill ni läsa mer om Ingeborg Refling Hagen kan ni kika här eller följ stiftelsens arbete på gården på deras Facebooksida.

04112016-_mg_9842

Posted in Mina arbetsdagar, Mina skoldagar, Trädgården. RSS 2.0 feed.

One Response to Restaurering av trädgård i Tangen uppmärksammas

  1. Lollo says:

    Ett fantastiskt jobb ni gör!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *