Hjälp mångfalden i din trädgård – vi lever tillsammans

11062016-_mg_8628

Ibland är det bra om vi tänker lite extra på att hjälpa våra små vänner runt omkring oss – växter, djur insekter och mikroorganismer, svampar och lavar, ja även de som vi inte alltid ser men som lik väl är himla viktiga för våra ekosystem. Nedan kommer lite tips:

 • Om du rensar i trädgården – städa inte för noga. Lämna kvar löv t.ex. i rabatterna och under buskarna; där ger det inte trädgården ett ”stökigt” intryck och i gentjänst får du gratis organiskt material till jorden och finfina maskar och mikroorganismer som gynnar dina växter.
 • Om du fäller träd och sly – frakta inte bort allt. Gör en så kallad ”faunadepå”. Då samlar du ihop kvistar och grenar av olika storlekar och lägger i en hög, gärna på en halvöppen plats, t.ex. vid skogskanten eller en mer öppen del i skogen där solen kommer åt. Låt sedan denna hög ligga och snart kommer massvis med djur och insekter att flytta in. Lika så om du fäller träd är det bra att spara stubbar (höga och låga) och en och annan stock på marken. Svampar, lavar, insekter och djur trivs på dessa och de hjälper till med nedbrytningen som är en del av naturens egna kretslopp.
 • Klipp inte hela gräsmattan. Om du låter vissa delar av din gräsmatta få växa och istället slår den en gång per år blir det mindre arbete för dig, bättre för miljön men framför allt gynnar du den biologiska mångfalden. En ”äng” är inte bara vackert för ögat utan innehåller också ofantligt många fler arter än en vanlig gräsmatta vilket i sin tur även lockar fler insekter. Mer om ängar, anläggning och skötsel kan ni läsa om t.ex. här.
 • Gynna mångfalden i dina rabatter. Samtliga ovan nämnda förslag gynnar mångfalden i vår flora och fauna men även i dina rabatter kan du göra detta. När man ska planera en trädgård brukar man tänka ”få sorter och mer av varje istället för många sorter och lite av varje” – detta för att det ger trädgården ett mer harmoniskt intryck. Men för den biologiska mångfalden är det bra med variation i trädgården. T.ex. är olika arter av fjärilar, bin och andra pollinatörer skapta för att kunna hämta nektar från olika typer av blommor. En del har långa snablar, andra korta tungor eller äter med munnen. Vissa arter är kopplade till specifika växter, t.ex. inga brännässlor inga nässelfjärilar. Så varför inte göra rabatter i din trädgård med få arter och många av varje men flera rabatter med olika kombinationer i varje rabatt. Då får du både harmoniska rabatter och mångfald i trädgården.

03072016-_mg_9646

 • Spar tätare buskage. Småfåglar älskar att gömma sig i buskar och tätare buskage. Kanske har ni observerat att om ni har ett fågelbord med mat flyger fåglarna dit för att hämta lite mat och sedan flyger de snabbt bort till en buske i närheten och sitter där en stund innan de kommer tillbaka för att hämta mer mat.
 • Välj träd och buskar med frukter och bär. Plantera eller spar buskar och träd i din trädgård som får frukter, bär och frön som fåglarna kan få mumsa på. Rönn, ek, bok, hassel, gran, tall, fruktträd, aronia, hagtorn, havtorn, slån, syren och rosor med nypon är några exempel som fåglarna tycker om.
 • Ställ ut vattenbad. Precis som oss människor behöver även djuren och insekterna vatten för bad och släcka törst. Ställ ut små vattenbad i trädgården.
 • Gör insektshotell. På bilderna längst ned i detta inlägg ser du en variant av ett insektshotell som jag fann på min skola i Norge. Det finns många fina varianter på sådana, kika på internet så får du massvis med inspiration. Men det finaste med det är att man använder det som finns runt omkring oss i naturen, skapar något nytt utav det (gärna tillsammans med barn i alla åldrar, från 0 år till hundraåringarna i sina bästa dagar) för att skapa ett hem åt massvis av insekter som man sedan kan gå och kika på och som i gentjänst pollinerar och gynnar på olika vis dina växter i trädgården. Hur du gör ett insekthotell finns det många beskrivningar på på internet men principen är att samla material så som pinnar, bark, kottar, stenar, blompinnar/bambukäppar, gräs mm och packa ihop i någon form av ram vilken kan vara t.ex. en lastpall som på bilden, lerkruka, äppellåda eller varför inte snickra ett litet hus.
 • Skaffa en kompost. I en kompost trivs massvis av djur, insekter och mikroorganismer och dessa följer även med kompostjorden ut i dina rabatter när du jordförbättrar och fortsätter att hjälpa dig och dina växter där.

Så ut i trädgårdarna nu och hjälp naturen och upptäck allt det fantastiska som den bjuder in oss till. Vi delar alla på jorden och utan flora och fauna har vi människor inte särskilt mycket att leva utav. Djur och natur är våra bästa vänner och bästa vänner tar hand om varandra. Tjänster och gentjänster. Vi lever tillsammans – du, Grålle gråsugga, Dagge daggmask, Tvigge tvestjärt och Mulle mullvad, nattvioler, brännässlor, ekar, kantareller och renlav. Kanske har ni fler tips på hur vi kan hjälpa den biologiska mångfalden på enkla vis – skriv himla gärna och berätta!

14092016-_mg_952316122016-_d5b0925

Posted in Återbruk, självhushållning och miljötankar, Mina arbetsdagar, Naturens skafferi, Små funderingar, Trädgården. RSS 2.0 feed.

One Response to Hjälp mångfalden i din trädgård – vi lever tillsammans

 1. steven says:

  Jätteintressant Frida! Jag älskar ekologi! Det var en av mitt favoritämne på högskola. Tyvärr, var det bara för 6 veckor, inte tillräckligt lång! Jag skulle gärna att leverera mer för djuren i min trädgård, särskilt fåglarna men att ha en katt är inte hjälpsam!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *