Havremjölk

Nicklas och jag tänker ofta på hur vi i största möjliga mån skulle kunna få fram vår mat på egen hand utav svenska och helst ekologiska och närproducerade råvaror. Vi odlar så mycket vi kan på den lilla yta vi har, fyller resväskan med grönsaker från mina föräldrar när vi åker ned till Skåne, hämtar mjöl hos mina föräldrars granne, bakar surdegsbröd varje vecka, groddar i tråg i fönstret och så vidare – allt vi kan komma på som inte tar allt för mycket tid i vardagen. Vi försöker även minska mängden skräp och för några veckor sedan då jag skulle ta med kassarna med glas, plast, kartong och metall till återvinningen svor nog vi båda över alla tetror. Vad har de flesta av våra tetror innehållit? En stor del utav dem har varit olika havreprodukter. ”Vi provar att tillverka dem själva” sade Nicklas. Så fick det bli och nu gör vi bland annat 2 liter havremjölk varje helg som sedan räcker hela veckan. Är det någon utav er som provat att göra egen havrebas till grytor mm. och har ett recept ni vill dela med er utav? Nedan är hur vi gör vår havremjölk. Det tar max 10 minuter att göra och det blir ungefär 1/5 av priset i affären, trots att alla råvaror är svenska och ekologiska. Havremjölk kan oftast ersätta mjölk rakt av, dock kanske inte när det gäller mjölk i kaffe om ni frågar min mor och Nicklas.

Gör egen havremjölk

För ca 1 liter:
3 dl havregryn
3 msk valfri olja (vi använder rapsolja då vi tycker om den nötiga smaken)
1,5 liter vatten
salt

1. Mixa 3 dl havregryn och 3 msk valfri olja med 1,5 liter vatten. Vi använder stavmixer och upplever det lättare att föst mixa havregryn och olja med ca 5 dl vatten till en lös smet för att sedan ha i resten av vattnet och röra runt eller mixa lite till.

2. Häll i en silduk och låt sila av. Silduken kan efter en stund kleta igen men då brukar det räcka att röra lite i silduken med en sked. Silduk finns att köpa i de flesta välsorterade matbutiker.

3. Smaka av havremjölken med salt.
4. Häll havremjölken på rena flaskor. Färdigt! Skaka flaskan ordentligt före servering och förvara i kylen.

Tips! De mixade havregrynen i silduken är perfekta att koka gröt på morgonen därpå eller att använda till brödbak – inget får förfaras.

Posted in Återbruk, självhushållning och miljötankar, Köksstök och recept. RSS 2.0 feed.

One Response to Havremjölk

  1. PerOla Ohlsson says:

    Tack för tipset. Det ska jag också göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *