Tappa björksav

Nu är det dags att tappa björksav – efter en lång vinter delar björkarna gärna med sig utav sin vårenergi till oss. Jag skulle säga att björksav smakar sött och lite björkved. Att tappa björksav går bra att göra mellan tjällossning och lövsprickning, efter det behöver träden saven själva. Tänk på att avtappning inte ingår i allemansrätten så fråga markägaren om lov om du inte har egen mark med björkar. När du har tappat färdigt måste du plugga igen hålet, annars kan trädet stå och läcka sav. Så länge man håller sig inom dessa ramar tar björken inte någon skada. När jag har tappat färdigt brukar jag alltid tacka björken och ge den en kram. Ni får lov att skratta åt mig, men ett tack känns som det minsta jag kan ge tillbaka till den.

Att tappa björksav började bli vanligt i vårt land under 1700- och 1800-talet. Förr var detta ett viktigt vitamintillskott på vårvintern och även boskapen fick dricka björksav. Björksav har genom tiderna använts i medicinskt syfte mot bland annat tuberkulos, kolik och njursten. Linné ansåg att saven var ”en bra hostmedicin och ett utmärkt laxermedel”. Björksav innehåller mestadels vatten men även mineraler bland annat kalium, frukt- och druvsocker, björksocker (Xylitol) och en rad andra sockerarter, C-vitamin, aminosyra, garvämnen, bitterämnen, betakaroten, flavoner och antioxidanter. Det innehåller även saponiner, en glykosid som har egenskapen att den löddrar när den blandas med vatten. På så vis kan björksaven användas som ansiktsvatten, för att tvätta håret eller sina kläder.

Såhär tappar du björksav:

  • Borra ett hål i en björk. Genom att använda sig av en borr får du ett snyggt hål som är enkelt att plugga igen och för trädet att läka. Vilken höjd hålet ska borras på råder det delade meningar kring så kanske spelar detta ingen större roll. Däremot verkar en större björk ge bättre savflöde än en mindre så välj en björk med en stamdiameter på minst 30 cm. Hålet ska vara ungefär 6 mm i diameter och borras snett uppåt. Borra tills saven börjar rinna, oftast krävs inte mer än 2-5 cm djupt.
  • Stick in en tratt, ett rör (t.ex. ett sugrör) eller någon form av ränna i hålet och led saven ned i en kanna, hink eller flaska. För att undvika att få ner regnvatten eller smuts i saven kan man täcka kärlets öppning. Man kan även sila saven efteråt för att få bort eventuell smuts. Ibland droppar saven och ibland rinner det långsamt. Ett alternativ till att borra i trädet är att kapa en gren och låta saven från den droppa ned i en flaska.
  • En björk kan ge flera liter sav per dygn så håll koll på flaskan och byt när den blir full.
  • När du har tappat klart täpper du igen hålet med en träplugg så att björken inte blöder sav.
  • Tappa inte för mycket sav från varje träd, saven ska ju ge näring till bladen och tillväxten. Ungefär 5-12 liter kan man tappa från samma träd beroende på trädets storlek. Tappa inte heller sav från samma träd år efter år utan låt trädet återhämta sig.
  • Tappa upp björksaven på flaskor. I kylen håller den endast några dagar men det går även att frysa björksav. Björksavstappningssäsongen är kort men ganska snart kommer björkens unga späda blad vilka är goda att koka te på eller äta som de är i en sallad.

Nedan sitter min söta rara mor bland vitsipporna och fågelkvitter och tittar på saven som droppar ned i kannan – en meditativ stund. Hon har förstått vad mindfulness handlar om.

Posted in Återbruk, självhushållning och miljötankar, Det vilda, Naturens skafferi. RSS 2.0 feed.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *