Kombucha

Här hemma tar jag hand om surdegen och brödbakandet medan Nicklas gör kombucha. Idag skulle Nicklas sila den smaksatta kombuchan och tappa upp på flaskor så då passade jag på att ta några bilder. Gör ni kombucha? Ungefär såhär gör vi, lite varierar det från gång till gång…

Som ni ser i Nicklas ”barnkammare” på bilden ovan kan en kombucha som mår bra producerar fler svampar än man använder så om ni känner någon som gör kombucha, fråga om en svamp. Svampar finns även att köpa för en billig peng på nätet. Det är bra att få med lite utav vätskan svamparna ligger i. När du har detta gör du följande:

  • Koka upp vatten och lägg i te, ca 2-3 påsar/liter vatten om ni använder påste. Nicklas har provat både grönt och svart, med och utan smak. Prova er fram vilket te ni tycker bäst om. Ha i ca 0,5-1 dl socker/liter vatten medan teet är varmt så att sockret löses upp, socker är kombuchasvampens mat. Låt teet stå och dra tills teet svalnat. När teet har svalnat silar du det om du har haft löste. Häll teet på stora burkar. I burkarna ska det vara ca 1 del gammal kombuchavätska och 10 delar te. Lägg i kombuchasvampen i burken och sätt något över burkens öppning, flugor älskar den söta vätskan. Nicklas brukar spänna hushållspapper eller en duk över med hjälp av ett gummiband. Låt stå i rumstemperatur i ca 10 dagar.
  • När kombuchan blivit lagom syrlig, efter ca 10 dagar, är den färdig att dricka men nu kan man också smaksätta och kolsyra den. Det var detta moment Nicklas gjorde idag. Plocka upp svamparna och lägg i en mindre burk tillsammans med lite vätska (som på bilden ovan) eller starta en ny omgång genom att upprepa momenten vid punkten ovan. Vill du smaksätta kombuchan som nu stått ca 10 dagar lägger du ned valfri smaksättning i burkarna. Denna gång valde vi lingon vi plockade förra året och stjärnanis. Svarta vinbär eller citrusfrukter/ingefära är andra smakar vi varmt kan rekommendera. Sätt tillbaka hushållspappret/duken över burkarna och låt stå i rumstemperatur i ca 1 dygn. Sila och tappa upp på flaskor.
  • Vill man kolsyra kombuchan ser man till att tappa kombuchan på tätt slutande flaskor och låter stå i rumstemperatur 3-5 dagar. Förvara sedan flaskorna i kylen så får ni en kall, sprudlande dryck. Öppna flaskorna över vasken, ibland blir det bra tryck i dem. Lycka till!
Posted in Återbruk, självhushållning och miljötankar, Köksstök och recept. RSS 2.0 feed.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *