Flädersaft av blommor

      

ca 25 blomklasar
3 citroner
1 ½ liter vatten
1 ½ – 2 kg socker
60 g citronsyra

Lägg blomklasarna i kallt vatten. Tvätta citronerna, riv skalet och pressa ur saften. Varva blommorna med citronraspet och saften i ett stort kärl (t.ex. stor kastrull eller hink). Koka upp vattnet, rör ner sockret och rör om tills det smälter. (Ta den större mängden socker om du vill kunna spara saften längre. Jag brukar frysa den och då räcker det med den lilla mängden socker.)

Ta kastrullen från värmen och blanda i citronsyran. Häll den heta sockerlagen över blommorna. Låt saften stå och dra i ca 7 dagar på sval plats. Täck hinken/kastrullen med ett lock, en tallrik eller liknande. Rör om saften ett par gånger dagligen. Sila upp saften. Klart!

Posted in Köksstök och recept, Trädgården. RSS 2.0 feed.

2 Responses to Flädersaft av blommor

  1. Lollo says:

    Eftersom den frusna saften inte blir hårdare än mjukglass så brukar jag frysa den i glasslådor (typ bigpack) Då kan man ta några skedar direkt i en saftbringare när man behöver och saften blir dessutom alltid väl kyld.

  2. Grymt fint väder idag, eller hur! Känns som slöseri med tid att sitta inne och läsa bloggar egentligen. :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *