Archive

Höst kring husknuten

Nu har landskapet äntligen tagit på sig sin höstkostym. Det är så vackert. En färgskala som saknar ord. Dessa bilder tog jag i eftermiddag innan solen gick ned.

Archive

Äppelplockning

I helgen har Nicklas och jag plockat äpplen från träden ute i landskapet. Här i Stensjö by finns en hel del fruktträd, främst äpple. Träden i trädgårdarna har i år sortbestämts av en pomolog och merparten av frukten fick bli must. Men även längs med grusvägarna, i hagarna, vid odlingsrösen osv. står en hel drös med äppelträd. De flesta verkar vara frösådder med olika mycket vildapel i sig. De är sura, beska, sträva, söta, mjöliga, kompakta, gula, gröna, röda… ja alla varianter finns. En del skulle fungera finfint till cidertillverkning, andra får förbli till de vilda djuren. Men vid sjön Stärringen står ett högt äppelträd med stora rödgula äpplen. Jag vet inte om trädet är ympat eller om det endast är en väldigt god frösådd, men äpplena är fantastiska. Så i helgen lastade Nicklas och jag stege, äppelplockare och korgar på bilens flak och åkte ned till sjön. Lycka!

Archive

Grisarna

Nu är det nästan fyra och en halv månad sedan jag skrev några rader här på Septemberbacken och så får det lov att vara. Min blogg har alltid varit mer som en dagbok för mig, en dagbok där jag lägger upp text och bild jag en dag vill kunna minnas tillbaka till. I februari månad, när man börjar bli trött på det grå vädret och mörkret, händer det ofta att jag blickar tillbaka till maj månads bilder och känner mig genast mycket mer väl till mods. Om somrarna är jag för det mesta utomhus tills solen går ned. Kameran fylls med bilder även då men det är sällan de kommer längre än till hårddisken och bildarkivet. Att ta fram datorn en ljum sommarkväll, det händer mig nästan aldrig. Men nu börjar det bli höstfägring i landskapet, ylletröjan har åkt på och mörkret tränger sig på allt tidigare om kvällarna. Med detta kommer datorn åter fram i knät en stund i fåtöljen framför kaminen och Septemberbacken fylls på nytt med några minnen i text och bild.

Mitt senaste inlägg, den 31 maj i år, presenterade jag mina nya vänner på jobbet så varför inte fortsätta på den tråden. Nu har grisarna bott i byn hela sommaren. Besökarna älskade dem och grisarna blev mycket sociala. Varje gång en besökare passerade grisarnas hage kom alla sex grisarna springandes i full karriär fram till stängslet och besökaren. Besökaren sken upp, tog en bild med telefonen och grisarna poserade gladeligen. Dessa ljuvliga djur har under sommaren skapat många skratt och samtal hos besökarna. Om kvällarna när jag gått för att stänga om hönsen eller ta ett bastubad hade grisarna oftast redan gått och lagt sig i sin hydda. Man hörde då alltid ljudliga snarkningar inifrån hyddan. Det tog ett tag innan grisarna började böka upp den rätt frodiga gräsmattan men när de väl började gick det fort. Nu är hela ytan bar jord och färdig att odlas med grönsaker nästa år.

Det här är Olga (ovan till vänster), första djuret Nicklas och jag köpt tillsammans. När jag fick tjänsten i Stensjö by frågade min blivande kollega Hans mig om vi ville ha en gris. Självklart! I Stensjö by har vi både kor, katter, får och höns men grisarna köpte mina kollegor och jag med familjer för egna pengar. Nicklas och min Olga hade blå ögon och gick ofta stolt omkring i hagen med en sten eller rotbit i munnen. I somras fick hon ett bett i örat, örat fylldes med blod och det blev ett blomkålsöra. Det blev ”Olga med blomkålsörat”. Hon tittade alltid på dig med huvudet på sned för att kunna se under det vikta blomkålsörat. Fallfruktsäpplen var bland det bästa hon visste. Vår finaste Olga! Nu är Olga inte längre Olga, nu är det mat. Jag fällde tårar i september när vi åkte med grisarna till slakt och kände mig sorgsen dagen efter men nu känner jag mig glad över att ha lyckligt kött för ett helt år i frysboxen. Som grönsaksodlare blir det mycket grönsaker till middag men vi vill äta kött och i år känns det som om vi gjort allt vi kan för att äta ett bra kött. Olga och hennes vänner kunde inte ha haft det bättre och slakten var varken stress eller utdraget. Tänk om dessa ljuvliga små grisar kunde förstått att de i år har bökat upp en av Stensjö bys två kålgårdar från 1700-talet, även första byggstenen i påbörjandet av restaureringsarbetet av trädgårdarna. Det är stort! Tack för hjälpen fina ni, jag kommer aldrig att glömma er!

Klicka gärna på bilderna för att se dem större.

Archive

Majgrönska och äppelblom

Nu grönskar det för fullt och nyanserna av grönt är många. I trädgårdarna och ute i landskapet står äppelträd och vildaplar i full blom. Det var bara ett par dagar från det att häggen blommade tills syrenen slog ut så skomakarens semester ”stängt mellan hägg och syren” blev kort i år. Denna tid på året är magisk. Nedan är några bilder jag tog igår kväll här kring Stensjö by. Klicka på en bild för att få upp dem större.

Archive

Åke på myren

Ett tag var min far och jag rätt duktiga på att åka ut tillsammans för att fotografera. Nu var det länge sedan och jag har saknat de där stunderna. Jag fick kika i sökaren på hans kamera på stativet emedan han berättade om sin komposition i bilden, hur han tänkte kring inställningarna på kameran osv. Sedan gick jag iväg med min egen kamera och försökte ta några hyfsade bilder med hans ord i minnet. Om det blev bra eller dåliga bilder spelade ingen roll, det var den där stunden som var så fantastisk. Utomhus, tillsammans, båda djupt försjunkna i sitt på varsitt håll och när vi var nöjda möttes vi och delade tankar. Jag tror att vi tillsammans skapade en kreativ stund för när vi åkte hem var vi trötta och väderbitna men fulla med idéer och inspiration. För några veckor sedan frågade min far mig om jag ville med till bilkyrkogården utanför Ryd, Småland. Förra veckan åkte vi dit. Jösses så många roliga detaljer där fanns att fotografera. Färger, linjer och gubbar i rostad plåt. Hur människa och natur möts. Tid. En historia. Här är ett axplock av mina bilder. Och gå gärna in på denna länk och läs om Åke på myren vars bilskrot idag är en mycket välfotograferad plats https://www.visittingsryd.se/sv/bilkyrkogarden-pa-kyrko-mosse

Archive

Komys

I lördags kväll tog Nicklas och jag en tur till kohagen mitt emot kyrkan. Flera veckor har jag sagt till Nicklas att ”i helgen vill jag hälsa på kossorna” men det har kommit annat emellan. Men i helgen behövde vi rensa tankarna och var gör man det bättre än i en hage med underbara nyfikna djur?!? Efter lite komys gick vi en promenad i bokskogen bortanför hagen och sedan åkte vi hem, nöjda och redo för kvällsfika. Det var allt en fin lördagskväll det.

Archive

Stråhattar

I helgen tog Nicklas och jag en tur in till stan, till Göteborg. Det blir inte så ofta när man bor på landsbygden, lugnet där lockar mer än stadens puls. Men ibland är det trevligt, när man får välja, att vara besökare i staden för en stund. Det går inte att komma ifrån att där finns fantastiska ting så som caféer, museum, konsthallar, konserthus, stadskonst, parker och massvis med annat spännande, vackert och fulsnyggt att titta på. I helgen hade Nicklas och jag som mål att finna vars en stråhatt. Vi båda är ute så ofta vi kan, inte minst jag som har arbete utomhus till yrket. Solen är stark och ska inte underskattas. I stadsdelen Haga i Göteborg fann vi en sådan där gammal hederlig hattbutik. En man med gubbkeps stod bakom köpmansdisken och log åt oss när vi kom in i butiken. Det känns fint att kunna stödja dessa små butiker som ej ännu blivit till stora kedjor på de enorma köpcentren. Dessutom är varken Nicklas eller jag särskilt mycket för konsumtion. Köper vi något ska vi trivas med det, det ska helst vara rättvist tillverkat för både människor och miljö, det ska hålla länge och allra helst tåla att lagas för att sedan användas några år till. Dess ting kan kosta lite mer men då får det hellre bli två inköp per år än tio. Efter massvis med provande av hattar och tittande i spegeln gick vi ut ur butiken, nöjda och glada, med vars en hatt i en marinblå papperspåse. Vad tycks? Sedan åkte vi hem till lugnet på landsbygden igen.

På västkusten blåser det för jämnan och att ha en hatt med ett större brätte är svårt utan att vinden tar tag om den. Jag löser det med gamla hederliga hattnålar som jag funnit på Tradera.

Archive

Majgrönska

30 maj 2019

Majgrönska. Så intensivt grön, nästa overklig. Så många nyanser – ekens brungröna till lönnens limegröna. Vita blommor från hästkastanj, rönn och oxel. Vid alekärret sjunger fåglarna sin vackraste sång. Maskrosorna i hagarna har bytts ut till smörblommor och korna har fått komma ut till sin hage, sol och gröna gräs. Hundkäx och lupiner blommar i vägkanterna. Denna tid på året vill jag bara stanna tiden och checka ut från jobbet.

Archive

Vårdagjämning

Vårdagjämning. Nu är dag och natt ungefär lika lång. Hejdå vintern, vi ses igen till hösten. Välkommen tillbaka våren, ditt ljus och värme som väcker liv i djur, natur och människa är väldans efterlängtat. Igår var både Nicklas och jag så glada och fyllda med energi hela dagen. Vi båda flyttade ut arbetsdagen och lunchen i solen och om kvällen hade vi svårt att somna. Tänk vad ljus och solsken kan påverka oss. Våren – det är en magisk tid. På kvällen satt vi en stund på bryggan. Denna kväll var nästan för romantisk och vacker – havet låg spegelblankt, solnedgång, ett svanpar simmade mot solen, en säl simmade förbi bara en liten bit bortanför bryggan där vi satt, koltrasten sjöng och vatten från berget porlade svagt i bakgrunden. Det var nyp-mig-i-armen-vackert. Ja hur skulle man kunna somna efter en sådan kväll?!? Ser ni sälen på sista bilden? Till vänster om kobben finns ett grund där några sälar brukar ligga stilla dagar som dessa om vintern och våren.

Archive

På kvällspromenad

261C8454

Denna helg är jag hemma själv då Nicklas är i Finland. Han har inte varit borta många dagar men jag börjar redan krypa på väggarna och känna mig lite ensam. Jag älskar att vara själv. Att få sitta på en sten i skogen, bara skogen och jag och lyssna till vindens sus, men jag vill kunna välja när jag ska vara själv en stund. Så för att få ut lite energi från kroppen tog jag ikväll kameran över axeln och promenerade längs med havet. Blåsigt busväder men en underbar värmande kvällssol. Jag satt en stund och såg ut över havet och drömde mig bort. Klättrade på stockar och stenar och i en och annan tall. Kramade ett träd och såg upp i dess krona. Nu känner jag mig lite lugnare i kroppen och ska nog kunna somna gott ikväll.

261C8466261C8459261C8635261C8399 261C8480261C8546 261C8581261C8508