Archive

Äppelplockning

I helgen har Nicklas och jag plockat äpplen från träden ute i landskapet. Här i Stensjö by finns en hel del fruktträd, främst äpple. Träden i trädgårdarna har i år sortbestämts av en pomolog och merparten av frukten fick bli must. Men även längs med grusvägarna, i hagarna, vid odlingsrösen osv. står en hel drös med äppelträd. De flesta verkar vara frösådder med olika mycket vildapel i sig. De är sura, beska, sträva, söta, mjöliga, kompakta, gula, gröna, röda… ja alla varianter finns. En del skulle fungera finfint till cidertillverkning, andra får förbli till de vilda djuren. Men vid sjön Stärringen står ett högt äppelträd med stora rödgula äpplen. Jag vet inte om trädet är ympat eller om det endast är en väldigt god frösådd, men äpplena är fantastiska. Så i helgen lastade Nicklas och jag stege, äppelplockare och korgar på bilens flak och åkte ned till sjön. Lycka!

Archive

Grisarna

Nu är det nästan fyra och en halv månad sedan jag skrev några rader här på Septemberbacken och så får det lov att vara. Min blogg har alltid varit mer som en dagbok för mig, en dagbok där jag lägger upp text och bild jag en dag vill kunna minnas tillbaka till. I februari månad, när man börjar bli trött på det grå vädret och mörkret, händer det ofta att jag blickar tillbaka till maj månads bilder och känner mig genast mycket mer väl till mods. Om somrarna är jag för det mesta utomhus tills solen går ned. Kameran fylls med bilder även då men det är sällan de kommer längre än till hårddisken och bildarkivet. Att ta fram datorn en ljum sommarkväll, det händer mig nästan aldrig. Men nu börjar det bli höstfägring i landskapet, ylletröjan har åkt på och mörkret tränger sig på allt tidigare om kvällarna. Med detta kommer datorn åter fram i knät en stund i fåtöljen framför kaminen och Septemberbacken fylls på nytt med några minnen i text och bild.

Mitt senaste inlägg, den 31 maj i år, presenterade jag mina nya vänner på jobbet så varför inte fortsätta på den tråden. Nu har grisarna bott i byn hela sommaren. Besökarna älskade dem och grisarna blev mycket sociala. Varje gång en besökare passerade grisarnas hage kom alla sex grisarna springandes i full karriär fram till stängslet och besökaren. Besökaren sken upp, tog en bild med telefonen och grisarna poserade gladeligen. Dessa ljuvliga djur har under sommaren skapat många skratt och samtal hos besökarna. Om kvällarna när jag gått för att stänga om hönsen eller ta ett bastubad hade grisarna oftast redan gått och lagt sig i sin hydda. Man hörde då alltid ljudliga snarkningar inifrån hyddan. Det tog ett tag innan grisarna började böka upp den rätt frodiga gräsmattan men när de väl började gick det fort. Nu är hela ytan bar jord och färdig att odlas med grönsaker nästa år.

Det här är Olga (ovan till vänster), första djuret Nicklas och jag köpt tillsammans. När jag fick tjänsten i Stensjö by frågade min blivande kollega Hans mig om vi ville ha en gris. Självklart! I Stensjö by har vi både kor, katter, får och höns men grisarna köpte mina kollegor och jag med familjer för egna pengar. Nicklas och min Olga hade blå ögon och gick ofta stolt omkring i hagen med en sten eller rotbit i munnen. I somras fick hon ett bett i örat, örat fylldes med blod och det blev ett blomkålsöra. Det blev ”Olga med blomkålsörat”. Hon tittade alltid på dig med huvudet på sned för att kunna se under det vikta blomkålsörat. Fallfruktsäpplen var bland det bästa hon visste. Vår finaste Olga! Nu är Olga inte längre Olga, nu är det mat. Jag fällde tårar i september när vi åkte med grisarna till slakt och kände mig sorgsen dagen efter men nu känner jag mig glad över att ha lyckligt kött för ett helt år i frysboxen. Som grönsaksodlare blir det mycket grönsaker till middag men vi vill äta kött och i år känns det som om vi gjort allt vi kan för att äta ett bra kött. Olga och hennes vänner kunde inte ha haft det bättre och slakten var varken stress eller utdraget. Tänk om dessa ljuvliga små grisar kunde förstått att de i år har bökat upp en av Stensjö bys två kålgårdar från 1700-talet, även första byggstenen i påbörjandet av restaureringsarbetet av trädgårdarna. Det är stort! Tack för hjälpen fina ni, jag kommer aldrig att glömma er!

Klicka gärna på bilderna för att se dem större.

Archive

Fyrbenta kollegor på jobbet

Nu har jag fått sex stycken nya kollegor på jobbet. De har fyra ben och ett tryne och är ljuvliga. Några har bruna fläckar och några är helt rosa. Deras öron är stora och de kan vifta på sin snurrade svans. De bor i en hydda, är morgontrötta men är ute merparten av dagen för att böka i jorden. När det kommer förbi besökare springer de fram till dem och ingen kan undgå att charmas utav dessa fyrbenta vänner. Dessa grisar är särskilt mina medhjälpare. På gamla kartor från 1700-talet ser vi att det funnits en kålgård där grisarna nu går. Kålgård är ett gammalt namn för ett odlingsland för köksväxter. Förutom olika sorters kål kunde där även odlas en del rotfrukter, bladgrönsaker, ärtor och bönor, lök och kanske också några kryddor. Denna kålgård vid Stensjö har varit brukad även i modern tid men de senaste åren har ytan fått förbli gräsmatta. Under detta år ska grisarna få hjälpa mig med att böka upp ytan så att den nästa år åter igen kan bli odlingsland. Nedan är en kort film på grisarna – man ser så mycket personlighet i de små liven. Ha gärna ljudet på!

Archive

Naturmorgon i P1 på besök

Igår var mina arbetskollegor och jag uppe med tuppen. Solen sken genom den skira majgrönskan och fåglarna kvittrade starkt. Uppe på kullen bakom det hus Nicklas och jag hyr skulle vi mötas upp 05.50 för att medverka i Naturmorgon i P1 som denna dag ville sända från Stensjö by. Kul! Och jag fick även flika in en liten stund gällande trädgårdarna vid Stensjö. Gå gärna in och lyssna på programmet HÄR, vi medverkar vid fyra tillfällen under programmets gång. Efter sändningen åt vi allihopa frukost ute i solen. Tack Naturmorgon för besöket!

Archive

Majgrönska och äppelblom

Nu grönskar det för fullt och nyanserna av grönt är många. I trädgårdarna och ute i landskapet står äppelträd och vildaplar i full blom. Det var bara ett par dagar från det att häggen blommade tills syrenen slog ut så skomakarens semester ”stängt mellan hägg och syren” blev kort i år. Denna tid på året är magisk. Nedan är några bilder jag tog igår kväll här kring Stensjö by. Klicka på en bild för att få upp dem större.

Archive

Smålänningar

Efter mina två års studier i Norge om restaurering, rekonstruktion och förvaltning av grönt kulturarv i form av parker och trädgårdar behövde både min ekonomi och jag ett par lugnare år. Det blev två år jag endast arbetade utomhus med skötsel, anläggning och planering av privata trädgårdar och jag unnade mig ett par månader om vintrarna med lite mindre arbete och mer tid för måleri. Det var klokt för denna vårvintern kände jag tydligt att det nu var dags att finna ett arbete där jag fick använda mina kunskaper och brinnande intresse för de gamla trädgårdarna, människorna som bott där och deras tids samhälle.

Nicklas och jag hade funderat på Småland och plötsligt dök det upp en tjänst som kändes himla rätt, just i Småland. Efter ett par intervjuer kom frågan om jag ville ha tjänsten. Utan tvekan ja! I tjänsten ingick tjänstebostad så i påsk har vi flyttat från Bohuslän till Stensjö by utanför Oskarshamn. Jag ska berätta mer om Stensjö by för er senare men mer småländskt än såhär kan det nog inte bli. Stensjö by ägs av Kungliga Vitterhetsakademien och i samarbete med Länsstyrelsen i Kalmar har det precis blivit länets första kulturreservat. Bebyggelse, trädgårdar, inägomark och skog ska skötas på ett sätt som ger en bild av byns utseende vid sekelskiftet 1900. Förra året påbörjade trädgårdsantikvarie Maria Flinck utifrån bland annat gamla fotografier, intervjuer och fältinventeringar arbetet med att ta fram ett vårdprogram för trädgårdarna vid Stensjö by och snart ska trädgårdarna restaureras till hur de såg ut kring sekelskiftet 1900. Där kommer jag in i bilden. Det ska tas upp grönsaksland och rabatter, frukt- och bärodling ska föryngras osv. I min tjänst ingår även landskapsvård och djurhållning. Imorgon är det dags för första arbetsdagen så nu blir det mycket historia, trädgård, landskap, djur och gamla tiders småbruk i den småländska skogsbygden här på Septemberbacken.

Archive

Februariblomster

Denna vinter har inte varit mycket till vinter… eller så har den det… ovanligt jättemycket sydsvensk vinter. När jag för en vecka sedan var hemma hos mina föräldrar i norra Skånes inland gick jag en långpromenad med vår hund Melwin och fann dessa Bellis, tusenskönor. Jag kunde inte låta bli att sätta de i ett snapsglas. De är otroliga, mitt i vintern kan de stå där och blomma.

Archive

Bortglömd

Mycket till vinter har det ännu inte blivit här på västkusten men trädgården får ligga i träda ett litet tag till. Idag tog Nicklas och jag en liten promenad i trädgården och fann några morötter vi glömt i jorden. De hade börjat skjuta nya gröna späda blad. Bortglömda sommarmorötter som nu var små fina vårprimörer. Himmelskt goda, både rot och blast. Ibland är det bra att inte städa för mycket i odlingslådorna om hösten. Vi har inte särskilt mycket förvaringsyta om vintern till rotfrukter mm. Detta löser vi genom att odla en del som kan stå ute hela vintern. Denna tid på året finns jordärtskockor och vinterpurjo och grön- och svartkål har börjat skicka ut nya späda blad från sina gamla stockar. I år har även stjälksellerin och mangolden klarat sig fint och har ny tillväxt. I kryddlådan kikar gräslöken redan upp och rabarbern är på god väg. Galet. Vad skördar ni ute i trädgården såhär års?