Archive

Brev

Ibland överraskar ni mig. Innan Nicklas och jag flyttade från Bohuslän låg det en dag ett litet egengjort handskrivet kuvert i vår brevlåda. Jag kände inte igen handstilen. Jag var så nyfiken att jag öppnade det i bilen, jag kunde inte vänta de sista 200 metrarna till vår stuga. I kuvertet låg ett vackert skrivet brev från en utav er som följer mig här på Septemberbacken. Jag blir bara så lycklig, det är så fint gjort. Det är en sådan där sak man då och då tänker att man skulle vilja göra, att berätta något för någon som fångat ens intresse, men som man sällan gör. Det där fina brevet har jag haft i tanken sedan dess. Flytt och jobbskifte kom emellan men idag satt jag en stund i solen på trappan utanför vårt nya hus och skrev ett svar. Sedan tog jag gamla Bettan (min cykel) till gula lådan och det blev ett perfekt mål för dagen. Tack snälla till dig som skrev detta brev!

Archive

Konstrundan inställd!

© Sven Persson / swelo.se

På grund av corona är konstrundan i Skåne i påsk nu inställd. Tråkigt men vi håller tummarna för att det blir av nästa år. Under våren ska jag istället försöka få till en webbshop här på Septemberbacken så håll gärna utkik. Ta hand om er, hjälp varandra och stötta lokala verksamheter!

Archive

Kvällsmat utomhus

Ikväll var det åter igen en sådan där magiskt vacker nyp-mig-i-armen-kväll så jag packade vår svampkorg med yoghurt och müsli i en glasburk, smörgåsar, stekta haricots verts och te. När Nicklas kom hem från sin skoldag promenerade vi sedan längs med vattnet tills vi hittade en mysig plats i lä i solen vid några tallar vi kunde luta oss mot. Där satt vi till solen började gå ned och kylan lägga sig och pratade om hur vår dag varit. Att flytta ut kvällsmaten såhär, det borde man göra oftare, inte minst när man har det så fint med naturen precis utanför dörren. Maten smakar bättre utomhus och i kärt sällskap, tid för samtal, tid för tystnad, tid för lyssnande på koltrastsång.

Archive

Lyckliga jag

Sedan i början av oktober har det varit krångel med min blogg. Jag tycker mig kunna en del ting bra men att reda ut problematik med hemsidor, där känner jag mig handfallen. Bloggen har fått stå stilla och jag har fått utlopp för mina tankar och bilder på mitt Instagram tillsvidare. Men en blogg är ändå en blogg. Här finns mer yta för funderingar, saker jag ser och upplever, fler bilder på vackra ting jag vill att andra ska få se – bloggen är som min dagbok. Jag började blogga under andra året på gymnasiet och tanken på att alla dessa bilder och texter kanske skulle försvinna har gjort mig orolig. Trots att min far har haft mycket att göra den senaste tiden har han nu tagit sig tid till att hjälpa mig. Pappa, vad skulle jag göra utan dig. Tidiga morgnar och hela dagar har du lärt mig att fotografera. Jag har fått titta i sökaren på din kamera på stativet för att sedan få höra dig berätta om hur du tänkt kring bildkompositionen. Du har visat mig hur jag kan använda både min digitala och analoga kamera. När jag ställs inför situationer i mitt liv som jag känner att jag inte kan behärska, främmande och okända, tar du dig tid att prata med mig och stöttar mig igenom det. Tack pappa! Imorgon kommer jag hem till dig och då ska jag baka en morotskaka till dig, för det vet jag att du tycker himla mycket om.

Archive

Äntligen lite regn

261C6521

Man vill inte beklaga sig över värmen. Det är förvisso kämpigt att arbeta fysiskt en hel arbetsdag i full sol, stråhatten och bomullsskjortan är på varje dag som skydd mot solen, men belöningen får man när man kommer hem. Kvällarna är magiska. Ljumma, knappt någon vind, bad i havet varje kväll och sedan en kopp te i trädgården emedan solen går ned. Jag njuter så. Men det börjar bli torrt och bevattningsförbud överallt, djur och natur börjar se törstiga ut. Så plötsligt kom lite regn. Min kollega Josua och jag blev ordentligt blöta av regnet under måndagens arbetsdag men vi båda två stod där i regnet lyckliga – äntligen lite regn! Oj vad det behövdes. Och i tisdags fortsatte det att regna. Jag tog ett bad i havet utanför min stuga på kvällen i ösregnet. Det var tomt på stranden.

Archive

En vän på fyra hjul

11032018-261C5474

Nu kommer det… en bild på min nya bil, min första bil! Ett steg till in i vuxenvärlden. Vågar man säga att man skaffat bil när man arbetat på miljöförvaltningen? Ja det vågar man, för bor man på landsbygden och har kämpat med långa restider med kollektivtrafiken i många år känns det okej att göra det. En liten rar Volkswagen Golf blev det. ”Vad är det första du ska göra när du har fått din bil?” fick jag som fråga av min mor. ”Då ska jag åka och veckohandla på 40 minuter istället för två timmar. Sedan ska jag köra matkassarna hem till dörren istället för att kånka dem längs med landsvägen från busshållplatsen till min stuga och slippa stanna och gråta en stund på grund av att den tunga packningen tagit min sista ork efter en kämpig studie- och arbetsdag”. Ungefär så svarade jag min mor. Det känns så oerhört lyxigt att ha bil, så enkelt många saker i mitt liv blev. Nu kan jag ut och fotografera på andra platser än där bussen eller tåget stannar. Jag kan åka till handelsträdgården och köpa en säck jord för att plantera om mina krukväxter. När jag gick i matbutiken och veckohandlade kom jag på mig själv att tänka ”nu måste jag passa på att handla detta och detta, nu när jag har bil”. Jag stannade upp och påminde mig själv om att bilen på parkeringen är min, skrattade åt mig själv och tänkte sedan att det är ju trots allt ett bra sätt att tänka på för att inte behöva köra mer än nödvändigt.

Jag har valt att leasa bil. Detta pga att jag är beroende av bil för att kunna ta mig till mitt arbete. Jag är timanställd och skulle jag ha köpt en begagnad bil som löper större risk att krångla skulle jag tappa minst en arbetsdags lön om bilen lade av. Jag kan inget om bilar, det är bara att erkänna. Jag anser mig själv vara hyfsat händig så enklare praktiska ting kring bilar lär jag mig gärna men att spara in pengar genom att köpa en gammal bil känns dumt när jag har mer kunskaper och intresse kring annat och kan därmed spara in pengarna där istället. En annan anledning till att jag valt att leasa är att jag på sikt skulle vilja ha ett miljövänligare alternativ t.ex. en elbil, men de är fortfarande dyra och det händer otroligt mycket på den marknaden just nu och kommer så fortsätta att göra. När mitt leasingavtal går ut ser nog marknaden helt annorlunda ut. Lilla My, spöket Laban och Raynaud är förslag på bilnamn jag fått – vad tycker ni att den ska heta? En bil måste ha ett namn.

Foto: Nicklas Bergström

Archive

Bitande kyla

02032018-261C5431

Kylan håller ett stadigt grepp om vårt land just nu. Jag känner hur det drar genom fönstren och från golven. Jag har täckt golven med trasmattor och mina ulltofflor lämnar jag inte en sekund. Jag dricker te i mängder och kryper in i ullpläden. I veckan frös det i vattenledningarna men det har löst sig nu. Isen har börjat lägga sig på vattnet i viken utanför min stuga där det är något bräckt vatten och i onsdags åkte en man långfärdsskridskor. Jag blev inspirerad av mannen som for fram på isen i de friska havsvindarna och gav mig ut en stund i kylan på en promenad. För en stund kände jag att jag levde och ganska snart satt jag inomhus igen i mina ulltofflor och med tekoppen i handen. Ibland är det befogat att stanna inomhus.

Archive

Kloka ord på posten

28022018-261C5327

Tack så himla mycket för era peppande ord på Facebook, Instagram och här på bloggen efter mitt inlägg om mitt examensarbete – att ni var så många som var nyfikna på vad det är vi studerar i Norge, det får mig att spritta av lycka. Igår landade detta vykort i min brevlåda. Det är från min gamla klasskamrat och bästa vän Emma och hennes katt Knut. Så kloka ord – att ha skoj även under pressade situationer får man icke glömma. Och ett kort med Mamma-Mu och kråkan som åker kälke – utöver att Sven Nordqvist är en av mina favoritillustratörer får det ju en att bara vilja ut i snön utanför dörren omgående. Tack Emma och alla ni andra!

28022018-261C5340

Archive

Hurra för min bror!

030713-94290

Hurra hurra, idag är det min storebrors dag! Stort grattis på din födelsedag Johan. Min fina bror, vad jag tycker om dig. Du har alltid gått din egna väg, gör det du känner för och tar saker och ting på ett sådant där lagom avslappnat vis – egenskaper jag ser upp till. På dessa bilder var vi inte gamla. Länge var jag längre än dig men efter nionde klass växte du om under en sommar. Ha en underbar dag så hörs och ses vi snart.

Barn metar vid stenbro, Laxbromölla