Mandelmann

Innan jag gick på praktik fick jag frågan ”Snälla Frida, kan inte du blogga när du är hos Mandelmann?”. Självklart ska jag det om ni önskar det! Dessvärre får det bli något glest mellan inläggen då mitt internet inte är så snabbt här nere. Men några ord och framför allt massvis med bilder ska det bli så här kommer några. Bilderna tog jag min första kväll hemma hos Mandelmann. Det hade regnat under dagen och all grönska var så där intensiv som den bara kan bli på våren efter ett regn.

Mandelmanns Trädgårdar ligger i Rörum på Österlen i Skåne, kanske känner ni igen de från programmet Trädgårdsfredag som sändes på SVT för ett antal år sedan eller kanske från deras ganska nyligen utgivna bok Självhushållning På DjupadalHär på deras hemsida kan ni läsa mer om de och deras verksamhet och efter det förstår ni nog varför jag ville lägga min praktik där.

Tänk att träd som mandel, valnöt, päronkvitten och mullbär med flera kan klara sig på friland här.

Min fösta vecka hos Mandelmann är nu över. Jag har lärt mig mycket, haft varma men roliga dagar och framför allt har jag fått se vilket livsverk det är familjen Mandelmann driver med ett enormt stöd från människor i deras omgivning. Jag vaknar vid sextiden en morgon av att jag inte kan somna, sätter mig i burspråket på mitt rum jag fått i ett av deras uthus och längst ned i trädgården ser jag Gustav Mandelmann nynnande på någon visa och gå och ordna med olika saker på gården. På kvällen när jag går min kvällspromenad, klockan är runt åtta, möter jag både Gustav och Marie. De är på väg för att hämta in korna och kika till fåren. Jag följer med de. Här finns inget sju till fyra jobb. Jag beundrar de.

Vad har jag nu fått göra i veckan, det undrar ni säkert…

 • Fått en lektion om tomater och växthus av Gustav och sedan fått tjuva, binda upp och pollinera tomaterna ett par timmar varje morgon innan det blivit för varmt i växthuset.
 • Fått arbeta med deras kryddträdgård i form av ogräsrensning och krig mot kvickroten, formning av bäddar à la Gunnebostil (tänk att jag skulle få nytta av detta redan första dagen…), sådd, plantering, flätande av växtstöd av fjolårets elefantgräs och skrivande av skyltar. Detta projekt blev jag inte klar med denna vecka.
 • Skörda och torka krus- och bladpersilja.
 • Skörda till köket.
 • Fått en lektion av Marie om hur de tänker och gör med sådd, både förkultivering och friland. Förutom rent tekniska saker så lärde jag mig mycket om hur de planerar sådden utifrån deras turistsäsong, för att underlätta ogräsbekämpningen (ett problem i ekologisk odling) osv.
 • Kolla till fåren och lammen på morgonen, något de gör dagligen de cirka tre månaderna som fåren lammar.
 • Ätit massvis av rabarberpaj och druckit te.
 • Rott båt och planterat näckrosor i dammen.
 • Lagt gräsklipp runt chiliplantorna i odlingslådorna, främst för att fukten ska hållas kvar längre .
 • Marie berättade om hur hon tänker kring trädgårdens design, färg och form samt hur hon vill uttrycka något genom trädgården som ett konstverk.
 • Har under veckan gått och funderat på saker som om man kan plantera näckrosorna i ett nydbrytningsbart kärl som inte vittrar sönder för fort och sedan sänka till botten från en båt istället för att vada ut och sjunka ned i leran. En annan tanke… kan man lära deras linderödsgrisar att gå i koppel och böka på beställning? I sådant fall är de en perfekt och miljövänlig jordfräs när nya odlingsytor ska grävas eller gångar i kryddlandet rensas från kvickrot.
Posted in Återbruk, självhushållning och miljötankar, Mina skoldagar, På besök borta, Trädgården. RSS 2.0 feed.

2 Responses to Mandelmann

 1. steven says:

  Vad en häpnadsväckande lista av arbeten, det är så trevlig att ha så mycket variation. Särskilt att äta rabarberpaj, det är ett svårt arbete men någon måste göra det.

 2. Anna says:

  Ååh Frida vad roligt du verkar ha det! :)
  Nu ses vi snart igen!

  Kram Anna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *