Stora purjolöksdagen

Jag måste berätta… Förra veckan fick en av dagarna av mig i min dagbok namnet ”stora purjolöksdagen”. Denna dag fick vi gräva upp fjolårets purjolökar ute på fältet bland grönsaksodlingarna. Jag har aldrig sätt så stora purjolökar i hela mitt liv. Min hand kunde inte nå runt stjälken. Vi fyllde en vagn med purjolökar och begav oss tillbaka till trädgården.

Här, framför störarna där Cobaea (klockranka) ska klättra, skulle bli en purjolöksrabatt.

Vi tog bort det vissna från purjolökarna och Marie planterade de i raka rader. Purjolökarna var högre än Marie när hon satt på knä.

Ett försök att ge er en uppfattning om hur stora purjolökarna var.

Sorten heter St. Victor, en helt fantastiskt vacker purjo i blågrå ton och med violetta toppar. Jag har aldrig tänkt på att man kan använda purjolök i en plantering på detta vis. Det är ju himla fint. Som Marie sa, ”Så här års har de som fina näbbar, sedan kommer bollika blommor, sedan fröstänglar och så står dem vackert hela vintern”.

Mellan purjolökarna ska pionvallmo i vitt och svart blomma. Åh jag måste komma åter till Mandelmanns så att jag får se detta i sin fulla prakt!

Posted in Återbruk, självhushållning och miljötankar, Husliga ting och design, Mina skoldagar, Trädgården. RSS 2.0 feed.

2 Responses to Stora purjolöksdagen

  1. Louise Persson says:

    Så underbart fin rabatt det kommer att bli. OCH jag älskar idén att ta vara på förra årets skörd på det här sättet!

  2. steven says:

    De är enorma, förmodligen den storsta har jag någonsin också, men den verkligen viktig frågan är hur mycket purjolök och potatis soppa kan de laga?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *