Ett avslutat kapitel

Innan jag börjar berätta om den praktikplats där jag befinner mig för tillfället vill jag visa de sista bilderna från min praktik hos Mandelmanns Trädgårdar i våras. Många bilder blir det… bilderna skulle ha delats upp i många inlägg under min praktikperiod men så tillät inte tiden så nu får ni härda ut ett helt bildgalleri istället. Här är bilderna jag tog hos Mandelmann första kvällen. Jämför gärna de bilder som är tagna på trädgården med de nedan. Under den månaden jag var där hann allt bli grönt och frodigt och vi han bygga upp större delen av deras visningsträdgård som får ett nytt utseende varje år. Nedan är bilder från när jag en tidig morgon fick följa med Gustav och mjölka korna och hur de stod och väntade på oss för att bli mjölkade, bilder på de vackra blågrå purjolökarna St. Victor, djuren och omgivningarna, de fina grönsaker och kryddor jag fick skörda hur mycket jag ville av för att tillaga middagar, tomatodlingarna i växthuset som växte så att det knakade, örtagården som var mitt ansvarsområde under hela praktiken vilken var en grön matta när jag kom dit första gången, bilder på den fantastiska pionvallmon, växtstöden vi band av fjolårets elefantgräs och massvis med bilder för att förmedla känslan som infinner sig hos Mandelmann. Men några bilder får jag nog förklara lite mer om…

Ett försök att odla ingefära.

Detta är familjen Mandelmanns motsvarighet till skottkärror. Som Marie uttryckte det… ”denna kan du lasta ogräs på för en skottkärra lär inte räcka”. Det är så befriande men någon som har mycket ogräs i trädgården!

När jag kom till Mandelmann stod något ute på fältet i full blom, något som liknade raps fast med mörka stjälkar. Detta var fjolårets kål som hade gått upp i blom. När den hade blommat över bildades sådana fröbaljor som du kan se på bilden ovan. Himla goda var dessa att woka tillsammans med andra grönsaker.

En väldigt nyttig sak jag fick uppleva hos Mandelmann var svårigheten att odla morötter ekologiskt. Att morötter säljs så billigt i affären kan jag inte längre förstå. I denna gröna matta av ogräs som du ser på bilderna ovan gömmer sig prydliga rader med morötter. Ogräset växer mycket fortare än morötterna och i precis rätt tidpunkt måste man gå ned på knä och för hand rensa bort ogräset och få fram de späda morotssådderna. Väntar man någon dag för länge får du leta efter morötterna och det tar galet lång tid. En lösning på detta ogräsproblem kan vara att precis innan morötterna tittar upp, bränna bort ogräset med en gasbrännare, vilket är godkänt inom ekologisk odling. Tänk på detta nästa gång du äter ekologiska morötter, ät de med kärlek.

Posted in Återbruk, självhushållning och miljötankar, Mina skoldagar, På besök borta, Trädgården. RSS 2.0 feed.

One Response to Ett avslutat kapitel

  1. steven says:

    What a wonderful place! So much variety of gardening, and to work with the livestock as well. Did you get to work with the pigs? They are so stubborn. It must have been an amazing experience!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *