Nyttoull

I våras under min praktik hos Mandelmanns Trädgårdar fick jag uppleva en väldigt intressant sak. Som ni kanske vet har familjen Mandelmann väldigt många får vilket efter klippningen ger de mycket ull, något som blir en restprodukt. Många fårägare jag träffar använder inte denna ull utan ser det bara som ett problem, ett material de vill bli av med. Att ull ska hålla sniglar borta har jag hört men aldrig kunnat testa då det inte finns några mördarsniglar där jag bor. Jag har dock, liksom min farmor, testat att lägga ut ull i köksträdgården för att hålla rådjuren borta vilket fungerar himla bra. Mycket mer än så har jag inte vetat om hur ullen skulle kunna användas tills jag träffade familjen Mandelmann.

På bilden ovan ser ni riddarsporrar som har frösått sig från förra året. Det ljusare gröna riddarsporrarna står där rabatten var förra året och de mörkare gröna, vilka även är mer starkväxande än de ljust gröna, står där gången mellan rabatterna var. Hur kan det skilja så i färg och växtkraft? Jo, det är för att Mandelmann varje år lägger fårull i gångarna. Visst är det fantastiskt! Så tydligt det syns på riddarsporrarna. Men vad är det egentligen som gödslar så bra? Jag är osäker på detta men när jag studerade naturmedicin använde vi ullfett från fårull i salvor då det var ”närande för huden”. Kanske är ullfettet även närande för växterna. Förutom gödsling är ull även ett bra täckmaterial i gångar och odlingsbäddar då det håller ogräset borta och fukten kvar i jorden.

Hemma hos mina föräldrar lade vi fårull på bland annat en gång genom en perennrabatt. Detta uppskattades inte av mina hundar då det luktade får och var riktigt äckligt att gå på enligt deras mening. Alla ni som äger får eller känner någon som gör, ta till vara på ullen. Lägg den i gångar, på odlingsbäddar, i komposten… ja vad som förutom sopstationen.

Posted in Återbruk, självhushållning och miljötankar, Trädgården. RSS 2.0 feed.

2 Responses to Nyttoull

  1. steven says:

    Very interesting Frida! I have lots of killer slugs and would be more than willing to share. I have a constant battle with snails and slugs and am always looking for organic methods of control, I hate the idea of slug pellets and pesticides.

  2. Louise Persson says:

    Jag har inga problem med sniglar, men har ändå lagt ut ull i trädgården på lite olika ställen. Bland annat testade jag att lägga i köksträdgården vid vit- och grönkålsplantorna. Tänkte att det kanske kunde hjälpa till att hålla kållarverna borta. Det fungerade tyvärr inte, men det var värt ett försök. Nu fick jag i stället hjälp av min snälla granne som gav mig ett godkänt medel för ekologisk odling att spraya, TUREX. Och tänk det fungerade… nu är larverna borta och vitkålshuvudena är riktigt fina. Så i höst ska det bli både kåldolmar och mjölksyrning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *