Svampvärld i en påse

Har ni odlat svamp i en påse eller träbit någon gång? Jag brukar yra runt i skog och mark om hösten, det finner jag himla roligt och kommer aldrig att sluta med, men när jag fick höra att man kunde odla sin egen svamp i en påse blev jag nyfiken och ville pröva. När jag i somras var på Malmö Garden Show köpte jag lite svampmycel men det hamnade i mitt kylskåp och inte för ens nu blev jag klar att påbörja odlingen. Nu ska det odlas ostronmussling!

Jag började med att väga upp rätt mängd halmpellets, 500 gram skulle det vara till den mängd mycel jag hade. Svårt att säga hur mycket mycel det var då det var blandat med mulm men kanske någon deciliter om jag skulle mäta upp det.

Pelletsen och svampmycelet blandades i en påse.

Sedan hällde jag ungefär en liter vatten i påsen som pelletsen fick absorbera, tog ungefär 15 minuter.

Sedan pressade jag ur luften ur påsen och förslöt den. Nu står påsen mörkt i rumstemperatur och ska så göra tills mycelet har börjat växa i halmpelletsen, ca 3-4 veckor. Om påsen ska stå mörkt eller ljust var det olika bud om när jag fördjupade mig i ämnet på internet så jag får helt enkelt pröva mig fram. Skriv himla gärna och berätta om ni har erfarenhet kring detta.

Om några veckor när som små vita knoppar har börjat bildas, svampar har börjat växa, ska några kryss i plastpåsen skäras. Påsen och blocket ska sprayas med vatten varje dag så att det inte torkar ut. Snart kommer det svamp att skörda!

Man kan som sagt även odla svamp i en trästock. Då köper man svamppluggar eller tar några bitar med mycel av svampblocket jag beskrivit ovan. Stocken bör vara av lövträ och minst tio cm i diameter, välj en nysågad och frisk stock. Borra hål till svamppluggarna och slå i de med en hammare. Täck med bivax. Lägg stocken i en plastpåse (ej helt tillsluten) på en mörk plats i rumstemperatur. Efter 3-6 månader har mycelet fyllt ut stocken och den placeras då utomhus på fuktig och skuggig plats. Snart börjar svamparna växa fram även på stocken. Hur det går med mitt block får fortsättning följas…

Posted in Återbruk, självhushållning och miljötankar, Köksstök och recept, Naturens skafferi, Trädgården. RSS 2.0 feed.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *