Ogräsmat – kirskålspesto

04042015-_MG_4698

Den här tiden på året är fantastisk. Det finns så mycket späda och fina ätbara växter precis utanför din dörr. Jag ska försöka ge er lite tips på hur man kan använda några av de. Vi börjar med, för många, hatogräset kirskål. Detta ogräs sprider sig gärna där man inte vill ha det i trädgården men har ni smakat på det? De unga bladen är himla goda. Här kommer en pesto jag brukar göra på kirskål. Perfekt att ha på smörgåsen, till en pastarätt eller bara som ett tillbehör till middagen.

200 g kirskål
100 g mandel
50 g valnötter
50 g pumpakärnor
1 msk hela korianderfrön
1-2 vitlöksklyftor
100 g lagrad ost, t.ex. västerbottenost
1 dl olivolja
salt
svartpeppar

04042015-_MG_469505052015-_MG_5184

Börja med att gå ut och plocka 200 gram kirskål. Välj så späda blad som möjligt, de är godare.05052015-_MG_5177

Rosta korianderfrön, mandel, nötter och pumpakärnor antingen 10 minuter på en plåt i ugnen på 175°C eller några minuter i en stekpanna. Skala vitlöken. Finriv osten. Skölj kirskålen. Mixa kirskål, korianderfrön, mandel, nötter, pumpakärnor och vitlök i en matberedare eller med en stavmixer. Mixa i oljan och den rivna osten. Smaka av med salt och svartpeppar. Klart!

05052015-_MG_515305052015-_MG_5290

Posted in Återbruk, självhushållning och miljötankar, Köksstök och recept, Naturens skafferi, Trädgården. RSS 2.0 feed.

One Response to Ogräsmat – kirskålspesto

  1. Louise Persson says:

    Bra tips! Jag har massor av dessa underskattade gräs (för inte är det bara ett ogräs) i min trädgård.
    Och det kommer nya hela sommaren så färska späda blad kommer att finnas länge!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *