Äntligen nässeldags!

10052014-_MG_2686

Nu hörru ni, nu är det allt dags för nässeskörd igen! Äntligen! Nu har brännässlorna, Urtica dioica, tittat upp och är i alldeles lagom storlek för att baka nässelbröd, nässelsoppa eller för torkning till vinterns förråd. (På bilden ovan har jag även plockat lite älgört/älggräs, Filipendula ulmaria, vilken är en himla bra ört att koka te på vid huvudvärk.)10052014-_MG_2683

Nässlorna innehåller mängder med nyttigheter så som A-, B-, C- och E-vitaminer och dessutom mineraler som kalcium, järn, selen, mangan och zink mm. På med tjocka handskar och spring ut med korgen. Tänk bara på att inte skörda brännässlor på kväverika platser som t.ex. vid ladugårdar, gödselstackar och komposthögar eftersom de där tar upp kväve ur jorden och omvandlar till nitrit vilket i sin tur kan vara skadligt för kroppen i för stora mängder.10052014-_MG_2682

Posted in Återbruk, självhushållning och miljötankar, Köksstök och recept, Naturens skafferi, Trädgården. RSS 2.0 feed.

3 Responses to Äntligen nässeldags!

 1. Louise Persson says:

  Ännu ett underskattat ”ogräs”! Jag finfördelar mina torkade nässlor i matberedaren till ett pulver som jag sedan under hela höst- och vinterhalvåret strör över min yoghurt. Naturligt C-vitamin som förhoppningsvis håller förkylningarna borta.

 2. Rebecca says:

  Vilken lycka att ha funnit din blogg! Den är helt fantastisk, sprider en sån härlig känsla. :)

  När jag ändå är här och skriver: har du något bra recept på nässelsoppa?

 3. Anja says:

  Sicken fin blogg du har! Jag tyckte det var väldigt spännande att läsa om ditt projekt med dina föräldrars trädgård.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *