Nässeldags igen!

10052014-_MG_2682

För er som inte hann med att plocka brännässlor i våras eller som inte plockade för vinterns bruk, passa på! I våras plockade jag en del brännässlor men de blev till nässelsoppor och nässelbröd. Igår var jag ute och plockade för vinterns förvar. Jag plockade någon hink och lade på tork i köket på ett vitt badlakan. Nässlor innehåller inte så mycket vatten och torkar fort i rumstemperatur. När de har torkat ska jag mala de till ett fint pulver, då tar dem inte så stor förvaringsplats. Detta pulver använder jag sedan under höst- och vintermånaderna för att koka te, koka schampo, laga soppa, baka bröd eller för att strö en tesked över frukostgröten varje morgon för att få en extra dos vitaminer och mineraler.

10052014-_MG_2683Som jag har nämnt tidigare innehåller nässlorna mängder med nyttigheter så som A-, B-, C- och E-vitaminer och dessutom mineraler som kalcium, järn, selen, mangan och zink mm. Tänk på att inte skörda brännässlor på allt för kväverika platser som t.ex. vid ladugårdar, gödselstackar och komposthögar eftersom de där tar upp kväve ur jorden och omvandlar till nitrit vilket i sin tur kan vara skadligt för kroppen i för stora mängder.

Posted in Återbruk, självhushållning och miljötankar, Naturens skafferi, Trädgården. RSS 2.0 feed.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *