Starta en surdegskultur

02022016-_MG_6754

Jag får ofta nyfikna frågor när jag nämner att jag bakar surdegsbröd eller när jag bjuder mina vänner på en surdegsbrödsfika. Hur gör man? Är det svårt? Är det bara mjöl och vatten? Svårt är det inte och japp, det är endast mjöl och vatten. Hur man startar upp sin egna surdegskultur skrev jag om här på Septemberbacken för ungefär ett år sedan så här kommer det på nytt. Börja med en rågsurdeg, den upplever jag är lättare att lyckas med.

Dag 1
Bland 1 msk rågmjöl med 2 msk ljummet vatten i en burk. Låt surdegen stå i ca 24 timmar på en ganska varm plats, gärna 22-25 grader. Om du har svalare än så i hemmet kan du placera surdegen ovanpå kylen eller i ugnen med endast ugnslampan tänd.

Dag 2
Idag gör ni inget mer än att kika lite på surdegen och lukta på den. Har det börjat hända något? Doftar den något?

Dag 3
Mata surdegen med 1 msk rågmjöl och rör om i burken. Låt stå i ca 12 timmar. Nu ska det förhoppningsvis börja bli lite liv i den vilket du ser genom att det bildas bubblor.

Dag 3 1/2
Nu bör det vara bubblor i surdegskulturen och dofta lite syrligt. Mata den med 2 msk ljummet vatten och 2 msk rågmjöl. Låt stå 10-12 timmar. Är det inte liv i den kan den stå ytterligare 12 timmar innan du matar den igen.

Dag 4
Nu har du också en rågsurdeg! Den är nu bubblig, lite luftig i konsistensen och doftar syrligt. Vill du inte baka med den direkt kan du ställa den i kylskåpet så länge.

02022016-_MG_6761

Vetesurdeg
När du har en rågsurdeg kan du enkelt göra en vetesurdeg. Blanda då 1 tsk rågsurdegsgrund med 1 1/2 msk vatten och 2 msk vetemjöl i en burk. Låt stå tills den bubblat igång, det kan ta 12-24 timmar.

02022016-_MG_6743

Posted in Återbruk, självhushållning och miljötankar, Köksstök och recept. RSS 2.0 feed.

3 Responses to Starta en surdegskultur

  1. Maja says:

    Min sambo höll på en del med surdeg för ett tag sen men vi har kommit ur den rutinen på något sätt.. Känner att vi borde börja igen när jag ser detta, och bra instruktion! :-)

  2. Jag har aldrig gjort en surdeg, men funderat på det många gånger. Och enligt din instruktion verkar det ju väldigt lätt. Har du något bra brödrecept som man kan använda den till sedan också? :)
    Kram Sofia

  3. frida says:

    Prova! Lägger upp ett enkelt brödrecept idag och fler kan jag lägga upp efter hand. Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *