Rosenkvittenmarmelad med ingefära, päron och rosmarin

261C8893

I fredags plockade mina kollegor och jag rosenkvitten (Chaenomeles). Rosenkvitten ser jag titt som tätt i folks trädgårdar men jag har aldrig skördat och använt den själv. Vad brukar ni göra med rosenkvitten? Tips på recept? Sylt, marmelad och gelé dyker upp i mitt huvud när någon säger rosenkvitten så i helgen kokade jag lite marmelad. Sura är frukterna men de har sin säregna smak. Och se på bilderna nedan så vackra de är, skurna på mitten, med sitt kärnhus! De innehåller stora mängder pektin, det blev fort en tjock klump i kastrullen när man smälte bitarna av kvitten, men säkerligen bra till annan marmeladkokning som är mer lös i konsistensen. Jag kombinerade rosenkvitten med päron (’Alexandre Lucas’ från mina föräldrars trädgård), färsk ingefära och rosmarin. Det blev en syrlig och kryddig marmelad – galet god! Den marmeladen till ett gott bröd eller smörgåskex med en god ost… mums!

Såhär gjorde jag:

Kärna ur och grovhacka rosenkvitten (skalet kan vara kvar) samt päron och smält i en kastrull på låg värme tillsammans med lite vatten. Frukterna innehåller som sagt mycket pektin så det kan behövas spädas ut med mer vatten allteftersom frukterna smälter. Jag hade ungefär 1 del päron och 2 delar rosenkvitten i min marmelad. När frukten smält till ett mos silar du det genom en sil eller silduk. Häll tillbaka moset i kastrullen. Tillsätt socker, finhackad färsk ingefära och torkad rosmarin efter tycke och smak. Klart!

261C8822261C8843261C8864261C8881261C8899261C8766

Posted in Köksstök och recept, Naturens skafferi, Trädgården. RSS 2.0 feed.

3 Responses to Rosenkvittenmarmelad med ingefära, päron och rosmarin

  1. Låter jättegott! Jag själv har gjort marmelad. Jag använde rosenkvitten, vanliga äpplen, Ingefära och skal av 1 citron, samt saft av densamma. Detta håller färgen på plats efter kokning. Sila och tillsätt socker.

  2. Lollo says:

    Ett sånt träd måste jag sätta! Vad vackra frukterna är.

  3. Inte visste jag att kvitten har så vackra kärnhus! Tänk att göra textiltryck med en halverad sådan. Det ska jag komma ihåg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *