Smålänningar

Efter mina två års studier i Norge om restaurering, rekonstruktion och förvaltning av grönt kulturarv i form av parker och trädgårdar behövde både min ekonomi och jag ett par lugnare år. Det blev två år jag endast arbetade utomhus med skötsel, anläggning och planering av privata trädgårdar och jag unnade mig ett par månader om vintrarna med lite mindre arbete och mer tid för måleri. Det var klokt för denna vårvintern kände jag tydligt att det nu var dags att finna ett arbete där jag fick använda mina kunskaper och brinnande intresse för de gamla trädgårdarna, människorna som bott där och deras tids samhälle.

Nicklas och jag hade funderat på Småland och plötsligt dök det upp en tjänst som kändes himla rätt, just i Småland. Efter ett par intervjuer kom frågan om jag ville ha tjänsten. Utan tvekan ja! I tjänsten ingick tjänstebostad så i påsk har vi flyttat från Bohuslän till Stensjö by utanför Oskarshamn. Jag ska berätta mer om Stensjö by för er senare men mer småländskt än såhär kan det nog inte bli. Stensjö by ägs av Kungliga Vitterhetsakademien och i samarbete med Länsstyrelsen i Kalmar har det precis blivit länets första kulturreservat. Bebyggelse, trädgårdar, inägomark och skog ska skötas på ett sätt som ger en bild av byns utseende vid sekelskiftet 1900. Förra året påbörjade trädgårdsantikvarie Maria Flinck utifrån bland annat gamla fotografier, intervjuer och fältinventeringar arbetet med att ta fram ett vårdprogram för trädgårdarna vid Stensjö by och snart ska trädgårdarna restaureras till hur de såg ut kring sekelskiftet 1900. Där kommer jag in i bilden. Det ska tas upp grönsaksland och rabatter, frukt- och bärodling ska föryngras osv. I min tjänst ingår även landskapsvård och djurhållning. Imorgon är det dags för första arbetsdagen så nu blir det mycket historia, trädgård, landskap, djur och gamla tiders småbruk i den småländska skogsbygden här på Septemberbacken.

Posted in Mina arbetsdagar, Trädgården. RSS 2.0 feed.

5 Responses to Smålänningar

 1. Yvonne Henriksson says:

  Stort Lycka till med dina – och era nya uppgifter!
  StorKramar
  Yvonne

 2. Lars Forslin says:

  Stensjö by – wow! Det blir perfekt för dej Frida! Fantastisk plats. Och tjänstebostad! Jag gratulerar på det varmaste!

 3. Subhadra says:

  Så spännande Frida! Det låter som att du har hamnat på helt rätt plats där du får använda dig av dina kunskaper och förmågor. Glad för din skull! Lycka till med allt! Stor kram

 4. Elisabet says:

  Det låter jätteroligt! Så fin by också! Lycka till :)

 5. Anna Dahlström says:

  Åh va roligt Frida! Visste att du skulle få jobbet och det ser ju verkligen idylliskt ut på bilderna och som att du har bott där hela tid liv.? Stort lycka till och vem vet, kanske jag kommer förbi nån dag i sommar! Kram Anna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *