Ett oväntat fynd

Kort efter att Nicklas och jag hade flyttat in i tjänstebostaden vid Stensjö by skulle min kollega och jag tömma den gamla vedboden vid huset. Inne i boden fanns två små rum – ett gammalt utedass och ett med en luck ut mot åkern som en gång i tiden användes vid rävjakt. Det var gott om saker i boden men det mesta var i för dåligt skick för att spara. Innanför dörren stod en ranglig vit byrå med en pappkartong på fylld med tidningspapper och lite småsaker. Jag högg tag i kartongen och en mus hoppad ut och sprang iväg. När jag sedan började rota i kartongen för att se om där var något av värde hoppade ytterligare en mus fram men denna gång mellanlandade hen på min axel och vidare ut genom dörren. Sist tömde vi det lilla rummet som använts under jaktpass. Under brädor och trädgårdsstolar fanns en träkoffert. Tung var den. Både min kollega och jag blev mycket nyfikna. Vi öppnade spänt locket och den var till vår förvåning fylld till brädden med herbarieark. Någon dag senare bläddrade jag igenom arken. Några var från slutet av 1800-talet men de flesta var från 1900-1902, merparten insamlade vid en gård intill Stensjö bys marker. Det var för det mesta vilda växter men några ark fånga intresset lite extra.

Det fanns ark med fruktträd, röda och svart vinbär samt krusbär. Det fanns även sparris, spenat, rädisa, dill och ärtor. Några sorter stod det inte men det är lik väl spännande att få veta vad som odlades i trakterna så tidigt. Andra spännande ark var några med spannmål. Det fann korn, havre och råg. Inte heller dessa var namngivna mer specifikt. Kan det ha varit en skoluppgift att samla och pressa och bestämma ett antal arter med hjälp av skolfloran, där kan kanske det svenska namnet kort och gott varit ”allmänt korn”? Dessa ark är nu ivägskickade för DNA-analys och kanske kan vi få fram en del information om vad det var som odlades på åkrarna här omkring och börja odla detta igen. Mer lokalt än så skulle det inte kunna bli! Vi håller tummarna. Övriga herbarieark lämnade vi in till biologiska museet i Oskarshamn.

Posted in Mina arbetsdagar. RSS 2.0 feed.

3 Responses to Ett oväntat fynd

  1. Emma says:

    En skattkista!!?

  2. Elisabet says:

    Åh, vilket häftigt fynd! Spännande att se resultatet av DNA-testet sedan!

  3. Matilda says:

    Vilket spännande fynd! Att hitta gamla arter anpassade för platsen är ju super-rätt just nu. Hoppas det leder vidare till ett praktiskt projekt :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *